open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Brojni pozitivni testovi uzdrmali američki sport
Nadanja kako će se sportska natjecanja u Sjedinjenim Državama uskoro nastaviti, u petak su pretrpjela udarac nakon što je niz sportista bilo pozitivno na koronavirus zbog čega su zatvoreni i neki sportski objekti.
20.06.2020. u 12:26
get url
text
get url
text

U posljednja 24 sata Major League Soccer (MLS), National Football League (NFL), National Hockey League (NHL) i Baseball Major League (MLB) su zabilježili slučajeve koronavirusa.

Golferski PGA Tour, koji se pokrenuo prošle sedmice nakon tromjesečne pauze, također je potvrdio svoj prvi pozitivni test. Amerikanac Nick Watney pozitivan je na koronavirus.

MLS i NBA posvetili su posebnu pažnju posljednjim događajima jer su se mnogi pozitivni testovi dogodili na Floridi gdje su obje lige najavile kako planiraju ponovno započeti sezonu u Walt Disney Worldu. Upravo je Florida jedna od nekoliko američkih država koje su nedavno zabilježile porast broja slučajeva COVID-19.

MLS se treba vratiti 8. jula na turnir u stilu Svjetskog prvenstva na kojem će sudjelovati svih 26 klubova, dok bi se NBA trebala nastaviti krajem jula, a sezona bi se završila 12. oktobra, u slučaju da se u finalu igra svih sedam utakmica.

Iz MLS-a nisu otkrili hoće li skok novooboljelih na Floridi potaknuti preispitivanje planova za ponovno pokretanje, tek kako je "sigurnost i zdravlje igrača i osoblja najvažniji prioritet."

U četvrtak je vodeći američki zdravstveni dužnosnik dr. Anthony Fauci doveo u pitanje početak NFL sezone.

MLB klub Philadelphia Phillies zatvorio je Clearwater centar na Floridi nakon što je pet igrača bilo pozitivno, Toronto Blue Jays zatvorili su trening centar zbog pozitivnih nalaza, dok je NHL tim Tampa zatvorila svoju arenu nakon što su tri igrača bila pozitivna na koronavirus.

Vodstvo NHL lige je u petak objavilo kako je od 8. juna, kada je klubovima dozvoljno treniranje, više od 200 igrača prošlo višestruka testiranja, a 11 ih je bilo pozitivno.

-Svi igrači koji su bili pozitivno su u samoizolaciji - objavili su iz NHL lige.

Čak su i iz UFC-a, koji su jedan od prvih sportova koji su nastavili s radom kada su 9. svibnja organizirali borbe u Jacksonvilleu na Floridi, poručili kako treba razmotrili obustavu natjecanja nakon skoka oboljelih.

-Rekao sam vam da se ne upuštate u to. Uvijek razmišljam o onome što slijedi - rekao je predsjednik UFC-a Dana White u izvještaju MMA Junkie.

-Vjerujem kako će se dogoditi drugo zatvaranje - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.