Brojni građani došli na 130. rođendan Zemaljskog muzeja

objavljeno: 01.02.2018. u 13:10

Gužva na ulasku u Zemaljski muzej, gužva i u njegovim prostorijama, slika je koju su zabilježili naši fotoreporteri danas na 130. rođendan ove najstarije kulturno-historijske i naučne institucije u našoj zemlji.

Svečanost povodom velikog jubileja od osnivanja i početka rada Zemaljskog muzeja počela je otvorenjem izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke.

Sala je prvi put nakon ratnih razaranja obnovljena u saradnji s ovim fondom, a u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH za potrebe inventarizacije biodiverziteta u Federaciji BiH", a otvorila ju je zamjenica direktora ove institucije Marica Filipović i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Adi Habul.

- Na ovu godišnjicu smo izuzetno ponosni. Zemaljski muzej je prolazio kroz različite faze uspona i padova. Ipak, uposlenici Zemaljskog muzeja nastoje pružiti posjetiocima što više sadržaja i razloga da ponovno dolaze u našu instituciju i razgledaju naše izložbe. Danas kad je besplatan ulaz, očekujemo veliki broj građana, ali općenito posjetom nismo zadovoljni zbog čega smo animirali škole da uvedu obavezu da učenici dođu u naš sve ostale muzeje, naravno uz prihvatljivu cijenu karata - rekla je Filipović.

Tokom dana posjetioci će moći vidjeti sve eksponate Muzeja, a između ostalog, moći će prisustvovati i brojnim predavanjima, najmlađe čekaju kreativne radionice. U večernjim satima zainteresirani će moći prisustvovati i otvaranju izložbe "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća".

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će do 23 sata, a ulaz je besplatan.