open-navfaktor-logo
search
Looking for Europe
Brojne zvanice na predstavi Bernarda-Henryja Levyja u Narodnom pozorištu Sarajevo
Predstavu “Looking for Europe” je napisao francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy za pozorišnu turneju u 20 evropskih gradova od marta do maja 2019. godine, a režiju potpisuje Maria de Franca
13.05.2019. u 22:21
get url
text

Narodno pozorište Sarajevo večeras je bilo premalo da primi sve zvanice i građane koji su došli kako bi pogledali predstavu “Looking for Europe” francuskog pisca i filozofa Bernarda-Henryja Levyja.

U publici su brojni političari, među kojima su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, poznati bh. glumci i druge ličnosti iz javnog života.

{$galerijaFotografija}

Već više od četiri desetljeća, Levy je jedinstvena figura na svjetskoj pozornici i jedan od moralnih glasova našeg vremena.

Predstava "Looking for Europe" govori o savremenoj Evropi i opasnosti sa kojom se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma. Predstava je poziv svim zagovornicima demokratije kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa BiH kao vodećim primjerom suživota i liberalizma.

Ova predstava dio je pozorišne turneje i kampanje za Evropu u 20 evropskih gradova. Od 5. marta do 21. maja 2019. godine, Bernard-Henri Lévy je putovao kontinentom i izvodio svoju predstavu u evropskim prijestolnicama i gradovima od povijesne važnosti. Režiju potpisuje Maria de Franca.

U svakom gradu, tekst predstave je usaglašen sa specifičnim kontekstom zemlje u kojoj je izvedena, ali njegova odanost i predanost BiH stalna je tema ove predstave.

- Građani Sarajeva su svijetu dali primjer otpora i veličanstva. To je neprocjenjivo. To je smisao ove predstave i njezina supstanca. I upravo zbog toga, predstava koju nosim od grada do grada sadrži ime Sarajevo upisano u njenom srcu, pjevao sam ga, skandirao i jecao na svim pozornicama Evrope - svi smo mi beskrajno dužni stanovnicima i duhu Sarajeva. Iz tog razloga i moje dugogodišnje veze s Bosnom, duboko sam počašćen što se vraćam 13. maja i nastupam za vas - rekao je Bernard-Henri Levy o sarajevskoj izvedbi.

Levy je tokom boravka u Sarajevu posjetio i mezarje i Muzej "Alija Izetbegović" na Kovačima u društvu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je u izjavi novinarima naglasio kako je za BiH veoma važno imati takve prijatelje uz sebe, utjecajne, uporne i posvećene intelektualce koji govore istinu o historijskim događajima i ne dozvoljavaju reviziju historije.

{$galerijaFotografija}

Filozof Bernard-Henri Levy autor je četrdeset knjiga, uključujući "The Empire and the Five Kings", "Barbarism with a Human Face" i "Who Killed Daniel Pearl?". Njegovi dokumentarci uključuju filmove "Peshmerga", "The Oath of Tobruk" i "Bosna".

Predstava "Looking for Europe" Bernard-Henri Levy 1 - 13.95.2019.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.