open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Brojne škole u RS-u dobile dojave o postavljenim bombama
Na mail aderese više osnovnih i srednjih škola širom entiteta RS stigle su tokom noći i jutros dojave o postavljenim bombama u objektima škola, potvrđeno je iz policijskih stanica i škola.
01.06.2022. u 08:05
get url
text

Pripadnici MUP-a RS-a obavili su kontradiverzioni pregled u brojnim školama, dok u nekim on još nije završen te se osiguravaju škole, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a RS-a.

- Škole neće biti otvorene dok se sve ne završi i ne utvrdi da nema sigurnosnih prijetnji - istakli su u MUP-u. 

Dojave su stigle u više škola u općine Ribnik, nezvanično saznaju "Nezavisne". Nastava u Derventi je obustavljena, javlja Derventski list. U srednjoškolskom centru u Trebinju prijavljena je bomba, potvrđeno je u policiji za TrebinjeLive.info.

Dojava o bombi stigla emailom. Nastava je obustavljena. Prijavu o podmetnutoj bombi policiji je prijavio direktor Gimnazije Mišo Pešić.

Kako se navodi, prijetnje su dobile i dvije banjalučke osnovne škole, Osnovna škola "Ivo Andrić" i "Vuk Karadžić" i Osnovna škola "Petar Kočić" u Prijedoru. Nastava u školama je prekinuta, a učenici koji su prva smjena, u pola osam, su vraćeni kućama.

Jedan od roditelja učenika Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Banje Luke za "Nezavisne" je rekao da je ispred škole jutros policija, te da djeca nisu ušla u prostorije. Također, dojave o bombama stigle su i u škole na Čađavici i Sitnici.

U Područnoj školi "Prva osnovna škola" Potočari jutros je primljena dojava da je bomba u prostorijama škole. Nakon obavijesti policije učenici su pušteni kućama. 

Portparol policijske Uprave Zvornik Danijela Madžarević kazala je da su policijski službenici obaviješteni o ovom slučaju.

- Policijski službenici su obaviješteni i preduzimaju sve mjere i radnje. Nadamo se da ćemo nakon pregleda ustanoviti da su u pitanju lažne dojave – kazala je Feni Madžarević.

Dojave o bombama primile su i  škole u Bosanskom Novom, Bosanskom Petrovu, Doboju i Bosanskoj Kostajnici.

Na email Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju stigla je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, rekao je Srni direktor škole Ljubiša Blagojević Blagojević i dodao da neće biti organizovana nastava.

Glasnogovornik Općinske uprave Bosansko Petrovo Slađana Lazaravić potvrdila je da su poruke o postavljenoj eksplozivnoj napravi zaprimile i osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Bosanskom Petrovu i "Sveti Sava" u Kakmužu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana mnoge škole u Sarajevu i Istočnom Sarajevu su zaprimile dojavu o postavljenim bombama, no vršenjem KDZ pregleda ništa nije pronađeno. Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, kazao je tada da će se dojave o postavljenim bombama u zgradama u kojima su smještene Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar, Općinski sud u Sarajevu te više od 110 osnovnih i srednjih škola, upućene u srijedu ujutro, 25. maja, tretirati kao "teroristički čin".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.