open-navfaktor-logo
search
Važan korak
Brojne reakcije na kandidatski status BiH na putu ka EU: "Ovo je historijska odluka"
Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.
15.12.2022. u 19:52
get url
text

Josep Borrell Fontelles, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u objavi na Twitter nalogu uputio je poruku i narodu i političarima u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je odluka za narod Bosne i Hercegovine. Politički lideri sada mogu ovu ambiciju pretočiti u stvarnost kroz provođenje odlučnih reformi - poručio je Borrell.

I evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Oliver Varhelyi pozdravio je današnju odluku Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata za članstvo Bosni i Hercegovini.

- Pozdravljam odluku Evropskog vijeća da dodijeli status kandidata za EU Bosni i Hercegovini. Ovo je historijska odluka! Budućnost BiH je u EU-u! - napisao je Varhelyi na Twitteru.

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg čestitao je građanima Bosne i Hercegovine dobijanje kandidatskog statusa.

U poruci na Twitter nalogu Schallenberg je na bosanskom jeziku napisao: "Napokon je došlo vrijeme!", poručivši da je Bosna i Hercegovina sada korak bliže Evropskoj uniji.

- Ovo je važan korak za ovu zemlju, njene građane i za evropsku porodicu - poručio je šef austrijske diplomatije.

I Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije čestitalo je Bosni i Hercegovini dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

- Danas su lideri Evropske unije dodijelili status kandidata za članstvo Bosni i Hercegovini. Ova odluka važna je za EU, regiju Zapadnog Balkana i za građane Bosne i Hercegovine. Čestitamo BiH na ovom historijskom danu! - navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na Twitter nalogu.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler također je pozdravio odluku o dodjeli kandidatskog statusa BiH.

- Dodjeljivanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je veoma dobrodošla prilika i važna prekretnica na putu zemlje ka evropskim integracijama. Čestitamo građanima i građankama Bosne i Hercegovine na ovom uspjehu. Ovaj status, koji su dodijelile države članice EU, može poslužiti kao važan podsticaj za izabrane lidere da konkretno rade na prijeko potrebnim, dugo odlaganim i hitnim reformama - rekao je Aggeler.

Kako je kazao, ove reforme uključuju, ali nisu ograničene na jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja, zaštitu osnovnih prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te poduzimanje pozitivnih poteza za jačanje međusobnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja između zajednica.

- Izabrani lideri Bosne i Hercegovine imaju ključnu priliku da sarađuju i stvore prosperitetnu, stabilnu i sigurnu zemlju. Radeći zajedno, izabrani zvaničnici mogu odvesti sve građane i građanke u budućnost sa boljim životnim standardom, što zauzvrat smanjuje njihov egzodus. Sada je vrijeme da ispunimo obećanja o boljoj budućnosti u interesu svih građana i građanki Bosne i Hercegovine - istakao je Aggeler.

Dodao je da je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini spremna nastaviti blisku saradnju sa vlastima u BiH kako bi podržala ključne reformske procese u državi i pomogla Bosni i Hercegovini u postizanju njenih strateških ciljeva, u skladu sa principima i obavezama država članica OSCE-a.

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović kazao je da je ovo snažna poruka građanima BiH, institucijama u BiH i vlasti u BiH da smo na pravom putu kad govorimo o procesu evropskih integracija.

Rekao je kako je odluka "rezultat političkog momenta u kojem se Evropa i svijet nalaze, ali je također i rezultat onoga što je do sada u BiH urađeno".

Dilberović je istakao da je ovo vjetar u leđa bh. društvu i njegovoj evropskoj perspektivi, te kako ovo treba biti poticaj za institucije i vlasti da nastave ispunjavati ono što se od njih očekuje.

Kazavši kako su zadaci koji nas očekuju u nastavku procesa poznati, a to je 14 ključnih prioriteta, Dilberović je pojasnio da će napredak u njihovom ispunjavanju voditi ka otvaranju pregovora o članstvu u EU što je suštinska faza procesa pristupanja.

- Uloga institucija i uloga vlasti je da iskoristimo trenutak u kojem se BiH nalazi i pokažemo kroz donošenje jasnih zakonskih rješenja i strategija koje se od nas očekuju da mislimo ozbiljno nastaviti ovaj put i ovaj proces koji nema alternativu - zaključio je Dilberović.

Sljedeći formalni korak u procesu pristupanja države u EU su pregovori o članstvu. Pregovori sa državom kandidatkinjom se otvaraju nakon što EU procijeni da je ostvarila dovoljan stepen ispunjavanja kriterija za članstvo, a o tome jednoglasnu odluku donosi Evropsko vijeće.

Država je u obavezi da preuzme pravnu stečevinu EU (acquis), a pregovori se vode o načinu i rokovima njenog preuzimanja. Važna početna faza ovog procesa je analitički pregled usklađenosti zakonodavstva (screening), a pregovori se završavaju zaključivanjem ugovora o pristupanju u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.