open-navfaktor-logo
search
Iz cijelog svijeta
Brojne delegacije na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice
Sutrašnjem obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvovat će brojne delegacije kako iz regiona, tako i Evrope, ali i širom svijeta.
10.07.2022. u 14:45
get url
text

Najavljen je dolazak Marije Pejčinović - Burić, generalne sekretarke Vijeća Evrope i Dunje Mijatović, evropske komesarke za ljudska prava.

U ime Evropskog parlamenta dolaze zastupnici Natalie Loiseau, Javier Nart, Catharina Rinzema i Karen Melchior.

Dolazi i brojna delegacija Turske koju predvodi Numan Kurtulumus, potpredsjednik AK Partije i parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske, Refik Ozen, predsjednik interparlamentarne grupe prijateljstva BiH - Turska i parlamentarac u Velikoj narodnoj Skupštini Turska, Ahmet Mishbah Demircan, zamjenik ministra kulture i turizma Turske i Fatih Sahin, generalni sekretar AK parti.

Prisustvo je najavljeno i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Jovane Marović, potpredsjednice vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarke, evropskih poslova, Marka Kovača ministra pravde i Maraša Dukaja, ministra javne uprave u Vladi Crne Gore.

Dolazi i brojna delegacija Njemačke koju predvodi Aydan Ozoguz potpredsjednica Bundestaga, kao i Adis Ahmetović, član Bundestaga. Najavljeno je i prisustvo Anne Luhrmann, državne ministrice za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan.

Delegaciju UN-a predvodi Alice Nderitu, zamjenica generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Nizozemsku delegaciju predvodi ministrica odbrane Kajsa Ollongren, a dolazi i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

U ponedjeljak kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.