open-navfaktor-logo
search
Pred meč u Atini
Brojke nisu na strani Zmajeva: Od Helena smo "nastradali" četiri puta
U deset dosadašnjih susreta Zmajevi su zabilježili tek jednu pobjedu, pet mečeva je završeno bez pobjednika, dok su četiri puta slavili Heleni
14.10.2019. u 11:41
get url
text

Pobjedom nad Finskom fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine spasila je, teniskim žargonom rečeno, prvu break loptu. Četiri lopte u mreži Lukasa Hradeckog bile su i više nego dovoljno za treću pobjedu Zmajeva u kvalikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Već sutra pred izabranicima Roberta Prosinečkog je novi izazov i duel sa Grčkom, selekcijom s kojom smo se u prošlosti susreli čak deset puta, a s kojom se baš i ne možemo pohvaliti pretjerano dobrim omjerom.

U deset dosadašnjih susreta Zmajevi su zabilježili tek jednu pobjedu, pet mečeva je završeno bez pobjednika, dok su četiri puta slavili Heleni.

Jedinu pobjedu nad Grcima najbolji bh. fudbaleri izborili su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, kada su nadigrali Grčku s 3:1 na Bilinom polju.

Da su nezgodni za našu selekciju Grci su potvrdili i na startu kvalifikacija za EURO 2020. godine kada su u Zenici u drugom poluvremenu uspjeli nadoknaditi dva gola zaostatka, iako su u prvih 45 minuta bili totalno razbijeni. Na kraju su osvojili bod, iako su u samom finišu meča mogli i do sve tri.

Sutrašnji rival Zmajeva tek je jedna od dvije selekcije koja je u dva navrata Zmajeve uspjela poraziti u zvaničnim susretima na domaćem terenu. Osim Grčke to je još jedino pošlo za rukom reprezentaciji Španije.

Historija našeg nacionalnog tima itekako je u vezi s Grčkom. Naime, protiv Grčke su Ljiljani odigrali prvi zvanični susret u kvalifikacijama za SP 1998. godine, dok je u prvom zvaničnom susretu na domaćem terenu BiH ugostila upravo grčku selekciju.

U četiri dosadašnja gostujuća duela protiv Grka Zmajevi su zabilježili dva poraza i dva remija. 

Grci igraju kvalifikacije za zaborav, a u dosadašnjih sedam mečeva imaju tek jednu pobjedu (Lihtenštajn), dva remija (Lihtenštajn, BiH) i četiri poraza (Italija dva puta, Armenija i Finska).

Bez obzira na lošu formu i kvalifikacije koje su odavno dobile epitet neuspješnih, Grci se ni sutra na stadionu "Spiros Louis" neće predati bez borbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.