open-navfaktor-logo
search
U borbi za EURO
Brojevi ne lažu: Robert Prosinečki najlošiji selektor Zmajeva
Šesti pokušaj plasmana na EURO, koji je očito propao, ima i rezervni plan, onaj kroz Ligu nacija
16.10.2019. u 09:56
get url
text
Grčka - BiH 2:1

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak navečer doživjela je četvrti poraz u kvalifikacijama za EURO 2020.

U jedanaestom međusobnom susretu sa Grčkom Zmajevi su poraženi peti put, koji je šanse za prvi plasman na kontinentalni šampionat svedene su na domen teorije, makar kroz kvalifikacije.

Aktuelne kvalifikacioni ciklus je šesti u kojem najbolji bosanskohercegovački fudbaleri pokušavaju izboriti nastup na Evropskom prvenstvu. Prethodnih pet kampanja za plasmana na EURO okončano je neuspješno, a šeste od neuspjeha dijeli tek meč devetog kola u kojem bi Finci pobjedom nad Lihtenštajnom "čekirali" mjesto među učesnicima narednog EP.

Šesti pokušaj plasmana na EURO, koji je očito propao, ima i rezervni plan, onaj kroz Ligu nacija. No, budemo li u ovom takmičenju igrali kao u gostujućim utakmicama u ovim kvalifikacijama, crno nam se piše.

Naime, u četiri gostujuće utakmice ovoga ciklusa Zmajevi nisu uspjeli osvojiti ni jedan bod, što je podatak koji Roberta Prosinečkog čini najlošijim selektorom na klupi našeg nacionalnog tima kada je riječ o kvalifikacijama za EP.

U prvom ciklusu za EURO 2000. godine BiH je u gostima osvojila četiri boda. Sa šest bodova na gostovanjima Zmajevi su okončali naredni kvalifikacioni ciklus, dok su bod više osvojili u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Predvođena Safetom Sušićem naša selekcija je u borbi za plasman na EURO 2012 u gostujućim duelima "zaplijenila" osam bodova (rekord op.a), dok je bod manje osvojen u kvalifikacijama za EP kojem je 2016. godine domaćin bila Francuska.

Zanimljivo da su Zmajevi pod vođstvom Prosinečkog više bodova (četiri, op. a.) osvojili u dvije gostujuće utakmice Lige nacija protiv Sjeverne Irske i Austrije, a šansu za jedine gostujuće bodove u ovom ciklusu imat će u posljednjem kolu kvalifikacija 18. novembra kada gostuju u Vaduzu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.