open-navfaktor-logo
search
Pandemija koronavirusa
Broj zaraženih u Indiji nadmašio tri miliona ljudi
Broj zaraženih koronavirusom u Indiji u nedjelju je nadmašio tri miliona ljudi, pokazale su vladine brojke, nakon što je ta zemlja južne Azije zabilježila najveći dnevni rast zaraza u skoro tri sedmice.
23.08.2020. u 12:22
get url
text

Indija, zemlja s 1,3 milijardi stanovnika, do sada je izvjestila o 3.044,940 zaraženih, dok je 69.239 slučajeva prijavljeno u proteklih 24 sata, saopćilo je savezno ministarstvo zdravstva.

Indija je rangirana kao treća zemlja, iza Brazila i Sjedinjenih Država, s najvećim brojem zaraženih. Još 912 ljudi je preminulo, čime je ukupan broj umrlih porastao na 56.706, pokazuju podaci ministarstva.

Indija je potvrdila najmanje milion slučajeva u samo 16 dana i još milion u 21 dan, brže nego SAD ili Brazil.

Indija je registrovala prvi milion zaraza 17. jula, oko 140 dana nakon što je javila o prvom slučaju zaraze krajem januara. Stopa zaraze eksponencijalno je rasla otkako je Indija počela s ukidanjem restriktivnih mjera u fazama od sredine maja.

Indija je zabilježila najviši broj novozaraženih u svijetu u proteklih 18 dana, javili su lokalni mediji, uz više od 50.000 zaraženih svakoga dana. Zdravstveni radnici i centri za testiranje u nekoliko regija rade znatno iznad svojih kapaciteta.

Dok je njen udio u ukupnom svjetskom broju zaraženih u porastu, Indija je također javila o skoro 2,2 miliona izliječenih pacijenata. Zvaničnici ministarstva zdravstva tvrde da zemlja efikasno kontrolira pandemiju.

- Indija je u boljoj poziciji nego ostatak svijeta. Indija vjerovatno ima najbolju stopu oporavka od 75 posto i najnižu stopu smrtnosti od 1,87 posto - izjavio je novinarima ministar zdravstva Harsh Vardhan.

- Zdravstveni eksperti iz Indije i širom svijeta prognozirali su da će Indija imati 300 miliona zaraženih i do šest miliona preminulih u periodu juli - august. Daleko smo od tih cifri, približavamo se kraju augusta i do sada smo dostigli brojku od tri miliona zaraženih. Oporavilo se 2,2 miliona pacijenata i još 700.000 njih bit će izliječeno veoma brzo - kazao je on.

Dodao je da je Indija intenzivirala testiranja - sada provodi više od milion testiranja svakog dana i ukupno 30,5 miliona uzoraka do sada je testirano, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.