open-navfaktor-logo
search
Zbog nepoštivanja pravila
Broj zaraženih u Hrvatskoj skočio na 206, uvode strožije mjere zabrane
U Hrvatskoj je u subotu zabilježeno 49 novih slučajeva koronavirusa, što je dosad najveći porast u jednom danu od početka epidemije, a zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite najavljene su strože mjere, zabrana grupiranja i prekid međugradskog i gradskog javnog prometa.
21.03.2020. u 20:24
get url
text
Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj je u subotu potvrđeno ukupno 206 zaraženih, što znači da se u 24 sata broj bolesnika povećao za 78. Među bolesnicima nema novih na respiratoru, osim sadašnja tri, javila je Hina.

Zaraženo 12 doktora

Dosad je zaraženo 12 doktora, novi slučaj je otkriven u Dubrovniku a trenutno je u toku epidemiološko postupanje u KBC-u Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je jedan zaraženi pacijent došao na operaciju.

- Ušli smo u fazu kad se povećao broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu, to ukazuje da smo u fazi uzlazne putanje epidemijske krivulje, što se može zaustaviti jedino poštovanjem preporuka štaba  civilne zaštite- rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog nepoštivanja propisanih mjera zaštite od zaraze Nacionalni štab civilne zaštite donio je odluku o strožim mjerama, obustavi javnog prometa u trajanju od 30 dana, te zabrani okupljanja na javnim površinama.

Od nedjelje obustavlja se javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu i tramvajski promet.

U Zagrebu autobusi će za sada nastaviti prometovati, a ulaz će biti dopušten samo osobama koje će imati iskaznicu Civilne zaštite. Također se zatvaraju svi željeznički i autobusni kolodvori.

Ograničava se i javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu. Zabranjuju se sve redovne brzobrodske linije u obalnom linijskom pomorskom prometu izuzev u slučaju hitnih intervencija, a na državnim trajektnim i brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima, osim za hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima te djelatnike javnih i komunalnih službi.

Napravite razmak ili će vas policija kažnjavati

Sljedećih 30 dana zatvaraju se javne površine, a iz policije najavljuju da će obilaziti ulice, trgove, rive i parkove i pozivati građane da idu kućama.

- Vidio sam jutros da ljudi idu dvoje po dvoje. To ne ide. Napravite razmak ili će vas policija kažnjavati- upozorio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Dječija i sportska igrališta već su ranije stavljena izvan uporabe, a s porastom oboljelih od koronavirusa uvedena su i nova pravila za održavanje sahrana i vjenčanja, isključivo u najužem krugu porodice i uz predstavnika vjerske zajednice.

Obustavljeno je također organiziranje muzičkih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Nacionalni štab Civilne zaštite upozorio je ponovo građane da ne izlaze iz kuća i pridržavaju se uputa.

- Naši životi će se sve više mijenjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mjera koja se pokazala kao nužna. Ljudi, ostanite kući. Ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao- poručio je Božinović.

Inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere. "To je nečuveno", ocijenio je Božinović i najavio obračunavanje s onima koji šire panične poruke.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.