open-navfaktor-logo
search
Umrlo 2,1 miliona ljudi
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 100 miliona
Broj slučajeva zaraze koronavirusom prešao je 100 miliona večeras, pokazali su posljednji podaci Univerziteta "Johns Hopkins".
26.01.2021. u 21:42
get url
text

Više od 25,3 miliona slučajeva je registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama od početka pandemije, u Indiji je zabilježeno skoro 10,7 miliona infekcija, a Brazil je prešao 8,8 miliona zaraženih.

U svijetu je od posljedica virusa preminulo više od 2,1 miliona ljudi, od kojih je 423.000 u SAD, a zatim slijedi Brazil sa 217.00 smrtnih ishoda, a potom Indija sa više od 153.000 preminulih.

Uprkos tome što je razvijeno nekoliko vakcina, novi sojevi virusa koji su prvobitno registrovani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, stvorili su sumnje da će svet uskoro uspeti da stavi pandemiju pod kontrolu.

Američka farmaceutska kompanija Moderna jučer je objavila da je njena vakcina efikasna protiv novog soja iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali da je manje efikasna protiv onog iz Južne Afrike.

Vakcina koju proizvode američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech radi i protiv 15 mogućih mutacija virusa, ali EE484K, još jedna mutacija iz Južne Aftike nije među njima, pokazalo je istraživanje objavljeno 7. januara.

Vodeći američki infektolog Antonio Fauci rekao je ranije u januaru da su vakcine napravljene da prepoznaju protein, što znači da je malo vjerovatno da mutacija može da bude dovoljna da ih spriječi da budu efikasne. Međutim, prošlog četvrtka on je kazao da trenutno dostupne vakcine možda nisu efikasne protiv novih i zaraznijih varijacija virusa.

U SAD-u je do sada 3.481.921 osoba primila dve doze vakcine protiv koronavirusa, a 19.902.237 prvu dozu vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.