open-navfaktor-logo
search
WHO
Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u porastu nakon šest sedmica pada
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak su rekli da se broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom na sedmičnom nivou ponovo povećava, što je zabrinjavajući znak nakon otprilike šest sedmica pada.
22.03.2021. u 22:31
get url
text
get url
text

Epidemiologinja WHO Maria Van Kerkhove rekla je da je rast uslijedio nakon pete uzastopne sedmice u kojoj se povećavao broj slučajeva COVID-19 širom svijeta.

Rekla je da je broj prijavljenih slučajeva porastao u četiri od šest regija WHO-a, iako postoje značajne razlike u svakoj regiji.

- U prošloj sedmici broj slučajeva se povećao za osam posto. U Evropi je to za 12 posto - rekla je Van Kerkhove.

Dodala je da je povećanje dijelom posljedica širenja varijante koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, a koja sada kruži mnogim drugim mjestima, uključujući i istočnu Evropu.

Jugoistočna Azija zabilježila je porast od 49 posto iz sedmice u sedmicu u potvrđenim slučajevima COVID-19, dok je regija zapadnog Tihog okeana informisala o porastu za 29 posto.

U regiji istočnog Mediterana broj slučajeva porastao je za osam posto, dok je opao u Americi i Africi.

- Želim napomenuti da je prošlo oko šest sedmica u kojima smo bilježili pad broja smrtnih slučajeva. U posljednjoj sedmici počeli smo bilježiti lagani porast broja smrtnih slučajeva širom svijeta, a to je i za očekivati s obzirom da vidimo sve više slučajeva zaraze koronavirusom. Ali, ovo je i zabrinjavajući znak - kazala je Van Kerkhove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.