open-navfaktor-logo
search
Zatajenje bubrega
Broj smrtnih slučajeva djece u Indoneziji prozrokovanih sirupom za kašalj popeo se na 195
Indonezija je u ponedjeljak saopćila da je broj umrle djece od zatajenja bubrega ili oštećenja povezanih sa štetnim supstancama koje se nalaze u sirupu za kašalj za djecu porastao na 195, javlja AFP. 
07.11.2022. u 15:50
get url
text

Ova zemlja jugoistočne Azije bilježi nagli porast slučajeva akutnog oštećenja bubrega (AKI) od augusta ove godine, što je dovelo do istrage i naknadne zabrane prodaje svih tekućih lijekova.

Više od 320 slučajeva AKI sindroma zabilježeno je u provincijama širom zemlje, a 27 pacijenata je još uvijek u bolnici, rekao je portparol ministarstva zdravlja Mohammad Syahril na konferenciji za novinare.

Većina pogođene djece je mlađa od pet godina.

Novi broj umrlih je veći u odnosu na 133 smrtna slučaja potvrđenih 21. oktobra.

Testovi su otkrili da je većina smrti uzrokovana sirupima koji sadrže prevelike količine etilen glikola i dietilen glikola, dva spoja koja se koriste u industrijskim proizvodima kao što je antifriz, rekao je Syahril.

Vlasti su od tada uvozile protuagens za AKI, do sada je nabavljeno 246 bočica, od kojih su većinu donirali Singapur i Australija, a lijek je pokazao značajne rezultate, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Indonezijska nacionalna agencija za hranu i lijekove prošlog mjeseca je imenovala pet sirupa koji su sadržavali opasne razine štetnih tvari i naredila da se proizvodi uklone s tržišta i unište.

Policija je pokrenula istragu protiv tri lokalne farmaceutske kompanije, a dvije su privremeno izgubile dozvolu za proizvodnju sirupa.

U zapadnoj Africi, tačnije u Gambiji je prošlog mjeseca prijavljeno 70 smrtnih slučajeva djece za koje se sumnja da su uzrokovane uvezenim lijekovima u obliku sirupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.