Najmanje 30 osoba poginulo je u razornom zemljotresu, koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju, saopćile su albanske vlasti.

Akcije tražanje i spašavanja traju i danas na području Thumana u Draču. Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina.

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite, 658 osoba dobilo je medicinsku njegu u bolnicama i trenutno se liječi 65, od kojih je osam u kritičnom stanju, javio je novinar AA s lica mjesta.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, u kampu postavljenom u Thumaniju i u blizini oštećenih zgrada, u 67 šatora smješteno je 700 stanovnika.

U Albaniji je Dan žalosti, a zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja. Lokalne i međunarodne spasilačke ekipe i dalje pretražuju srušene zgrade u potrazi za preživjelima.

Više od 600 osoba povrijeđeno je u zemljotresu jačine 6,4 stepena, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U Draču, drugom po veličini albanskom gradu, na Jadranskom moru, stanovnici su spavali u šatorima, automobilima i na fudbalskom stadionu dok su nastavljeni zemljotresi i u jutarnjim satima.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.