Najnovija brojka mrtvih u Siriji je 1.559. Ukupan broj žrtava u obje zemlje tako je narastao na 4.991. WHO je upozorio da bi broj mrtvih mogao porasti više od četiri puta više od ove brojke, ili oko 20.000, u narednim danima.

Uprava za vanredne situacije je potvrdila najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Trenutno je 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata. I jutros se treslo na jugu Turske.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jučer ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru jučer u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena i sedmodnevna žalost.