open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Broj oboljelih u BPK svakodnevno se povećava, situacija zabrinjavajuća
Broj oboljelih na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) svakodnevno se povećava, a koronavirusom trenutno je inficirano 50 osoba, od kojih su dvije u Općini Foča u FBiH dok su ostale s područja Goražda.
20.07.2020. u 15:11
get url
text

Predstavnici zdravstvenih ustanova na današnjem sastanku kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK upozorili su da je stanje alarmantno i zabrinjavajuće jer je, kako su istakli ovaj kanton trenutno među sredinama s najviše oboljelih.

- Svaki dan konstatno bilježimo porast broja novozaraženih tako da trenutno imamo ukupno 50 aktivno zaraženih pacijenata a 48 oporavljenih od početka pandemije. Od 22. juna  mi smo ukupno zabilježili 80 pozitivnih slučajeva a frapantan je podatak da imamo četiri umrle osobe. Trenutno je situacija alarmantna jer mi imamo najveću incidencu oboljelih prema broju stanovnika - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

Dodala je da su tri osobe trenutno smještene na klinici Podhrastovi, tri su hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Goražde, a preostalih 44 inficiranih su u kućnoj izolaciji.

- Sve više imamo mlađih osoba koji razvijaju komplikacije i imaju te neke respiratorne tegobe, kako oni, tako i članovi njihove porodice. Mobilni timovi, timovi domova zdravlja tamo gdje imamo  pozitivne pacijente, imaju pune ruke posla. Imamo dosta slučajeva porodičnih kontakata i novih klastera, imamo lokalnu transmisjiu virusa jer sve više dolazi pacijenata s tegobama koji kada se testiraju budu pozitivni. Stanje je alarmatno i zaista bi trebalo da nadležne institucije rade svoj posao, da se ispoštuju sve naredbe koje imamo jer evidentno je neodgovorno ponašanje gdje se virus prenosi i onda imamo najugroženije kategorije koje nažalost završe s teškim komplikacijama ili smrću - upozorila je dr. Bičo.

Izbjegavati rizična okupljanja

Ponovo je uputila apel građanima da svi kao pojednici moramo biti odgovorni uz poziv da izbjegavaju sva rizična okupljanja gdje može doći do širenja infekcije.

Direktorica Kantonalne bolnice prim.dr. Nermina Kamenica podsjetila je da Goražde od 13 maja nema izolatorij naglasivši da je potrebno što hitnije uspostaviti privremeni izolatorij.

- Kapaciteti zdravstvenih ustanova u ovom kantonu i više su nego skromni. Kantonalna bolnica Goražde ima jedino izolacionu sobu koja je tokom vikenda već popunjena i u kojoj su smještena tri inficirana pacijenta. Dodatni problem je nedostatak  medicinskog kadra, posebno ljekara i nužno je da građani zaista pokažu veću odgovornost - naglasila je dr. Kamenica.

Problem nedostatka kadra posebno je evidentan u Domu zdravlja Ustikolina gdje radi samo jedan doktor.

- Imamo samo jednog doktora koji naravno po Zakonu o radu ne može raditi više od pet dana u sedmici tako da je on pripravan, kao i medicinske sestre i radimo kao tim i izvršavamo sve svoje dužnosti. Kada je u pitanju COVID -19 mi smo dodatno organizaciono opterećeni jer jedan tim ne može raditi u isto vrijeme i sa zdravim i s infektivim pacijentima jer postoji veliki rizik da i oni obole i da postanu izvor transmisije - upozorio je direktor ove zdravstvene ustanove prim.dr. Alija Begović.

Prevencija je ključ uspjeha

Građane je pozvao da ozbiljno shvate upozorenja i pridržavaju se svih mjera, naredbi i uputa.

- Zdravstvene ustanove su najopasniji izvor zaraze i zato se i cijelo vrijeme upozorava ako niste ozbiljno bolesni da ne dolazite već zovite telefonom. Prevencija je ključ uspjeha pogotovo u ovakvoj situcaiji gdje ne postoji efikasan lijek za Covid, ali imamo znanstveno utemeljene preporuke i na prvom mjestu bih stavio zaštitne maske pa i da se dijele po mogućnosti, što je mnogo jeftinije, nego ljudski životi i respiratori čija je efikasnost dosta upitna - istakao je Begović.

Ocijenio je da je epidemiološka situacija u BPK znatno pogoršana.

- Mi smo mali kanton i broj slučajeva za tako mali broj ljudi je zaista zastrašujući.  Moramo se puno čuvati  i postoje upozorenja  i iz Kliničkog centra u Sarajevu da će specijalne klinike koje liječe Covid biti vrlo brzo prekapacitirane, ako se nastavi ovako. Moja je preporuka - nosite maske, držite distancu, čuvajte se  i izbjegavajte nepotrebne kontakte. Ponašajte se razumnije nego što smo se ponašali u prvoj fazi, jer sada je mnogo ozbiljnija situacija - kazao je direktor Doma zdravlja Ustikolina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.