open-navfaktor-logo
search
Nacionalni interesi
Brnabić: Nova vlada Srbije neće uvesti sankcije Rusiji
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić demantirala je danas navode da će nova vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.
20.04.2022. u 11:46
get url
text

- Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojilo Vijeće za nacionalnu sigurnost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta - istaknula je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, Brnabić je kazala kako Srbija ne balansira, već vodi jasnu vanjsku politika zaštite nacionalnih interesa.

- Svi koji sada špekuliraju hoće li nova vlada morati uvoditi sankcije, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili braniti svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja vanjske politike i ako je nešto obilježilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvijek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo - naglasila je Brnabić.

Prema njenim riječima, međunarodno pravo je isto za sve, ali ga velike sile često zloupotrebljavaju.

- Mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku - kazala je Brnabić, te dodala da je osnovni zadatak vlasti u Srbiji očuvati mir i stabilnost u regiji.

Brnabić je kazala da se svakodnevno maksimalno radi na tome kako bi se otvorili novi kanali komunikacije s partnerima u regiji, ali i sa svim faktorima međunarodne zajednice koji trebaju pomoći. Također, kazala je kako će danas u Beogradu boraviti specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak s kojim će se razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Razgovarat ćemo kako nastaviti dijalog i da imamo pravi dijalog. Beograd je kod stola, nikada nije ni odlazio od stola, ali Priština je ta koja nije sarađivala - istaknula je Brnabić gostujući na Radioteleviziji Srbije.

Tokom jučerašnjih susreta o situaciji u vezi dijaloga Beograda i Prištine razrovalo se sa senatorima SAD-a, ali i bilo je riječi i o drugim regionalnim tenzijama, kazala je Brnabić.

Brnabić je istaknula kako su mnogi zabrinuti hoće li se sačuvati stabilnost, te dodala kako ona misli da će stabilnost u regiji biti sačuvana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.