open-navfaktor-logo
search
Šumovi u velikosrpstvu
Brnabić laže o Srbiji kao garantu Dejtona, neka posluša šta je poručio Dodik braneći Rusiju
- Njegovat ćemo specijalne i posebne veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum čiji smo garant, i insistirajući na sve boljim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom - kazala je stara-nova premijerka Srbije Ana Brnabić predstavljajući svoj ekspoze u tamošnjem parlamentu.
26.10.2022. u 17:17
get url
text

Tako je Brnabić nastavila niz beogradske matrice laži koja, potpuno neutemeljeno tvrdi, kako je Srbija "garant" Dejtonskog sporazuma. Ne, Srbija, baš kao i Hrvatska, nisu nikakvi garanti, već strane u sukobu, tačnije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Garanti, odnosno svjedoci Dejtonskog sporazuma su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska Njemačka, Evropska unija i Rusija. Brnabićev nastup treba gledati kroz prizmu višedecenijskog nastojanja Srbije da se miješa i kontroliše unutrašnje odnose druge, suverene i nezavisne države BiH. 

Čak je i čelnik Saveza nezavisnih socijademokrata i rado viđen polaznik časova kod beogradskih ideologa velikosrpstva Milorad Dodik ove godine jasno ustvrdio kako Srbije nema među garantima Dejtona.

Bilo je to prilikom njegovog obraćanja prije nekoliko mjeseci na sjednici Narodne skupštine RS-a kada je pokušavao uvjeriti zastupnike kako Rusiji ne treba uvoditi sankcije zbog agresije na Ukrajinu.

- Kako je moguće da mi u Bosni i Hercegovini uvodimo sankcije zemlji koja je garant Dejtonskog sporazuma? Ruska Federacija je jedan od garanata, svjedoka potpisivanja sporazuma. To je bila Ruska Federacija, EU, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. I niko više - poručio je Dodik.

Dodik se vjerovatno sada kaje što je izostavio Srbiju, ali je u želji da opravda ulogu podanika ruskog predsjednika Vladimira Putina zaboravio na Beograd. Dobit će ukor od Aleksandra Vučića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.