open-navfaktor-logo
search
Razgovori o taksama
Brnabić i Zvizdić: Za sada bez uvođenja recipročnih mjera prema Kosovu
Brnabić i Zvizdić su se složili da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama
24.11.2018. u 19:18
get url
text

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarali su danas putem telefona o mjerama Prištine kojima se uvode takse od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, potvrđeno je Feni iz Ureda predsjedavajućeg.

Kako su prenijeli beogradski mediji, pozivajući se na saopćenje Vlade Srbije, ni Srbija ni BiH neće zasad uvoditi recipročne mjere i potezati ishitrene poteze prema Prištini, "ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji".

Prema ovom saopćenju, Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

- Srbija i BiH ostat će privržene evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) i CEFTA i pozvat će ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju - UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu - saopćila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljnjem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.