open-navfaktor-logo
search
Imovina FBiH
Brkić i Del Vechio na početnim pozicijama
Direktor Agencije za privatizaciju FBiH upozorio na opstrukcije pri vraćanju imovine FBiH koja se nalazi u Hrvatskoj
20.11.2018. u 19:38
get url
text

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Amer Bekrić i zamjenik direktora Drago Vrbić primili su ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i njegove saradnike Nives Tiganj i Hrvoja Ambreuša.

Na sastanku je razgovarano o Javnom pozivu za podnošenje ponuda za zakup nekretnina, raspisanog na osnovu Zakona o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske, koji između ostalog obuhvata i nekretnine koje se vode u Centralnom registru stvari, prava i obaveza iz pasivnog podbilansa.

To su: odmaralište "Valter Perić“ Gradac, odmaralište "Vila Bosnaka“ Gradac, odmaralište HIT Podaca (Mostar), odmaralište "Đuro Salaj“ Gradac, procijenjene vrijednosti više od deset miliona maraka, te drugih šest nekretnina na koje pravo raspolaganja polažu grad Mostar i sindikati – saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Direktor Bekrić je naglasio da, u skladu sa zakonima FBiH i Odluci o obavezi zaštite državne imovine, finansijskih potraživanja i dugovanja pravnih osoba iz BiH u drugim državama bivše SFRJ, Agencija za privatizaciju u FBiH, kao specijalizirana organizacija, vrši radnje u vezi zaštite stvari, prava i obveza iz pasivnog podbilansa preduzeća i banaka sa sjedištem u FBiH.

Bekrić je naglasio da se u postupku povrata i zaštite imovine Agencija susreće s otvorenim opstrukcijama, uprkos činjenici da se Okvirnim sporazumom o pitanjima sukcesije, Aneks G, regulira da su države sljednice dužne osigurati za pokretnu i nepokretnu imovinu građana ili pravnih osoba sva prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Amabasador Del Vechio je prenio viđenje Hrvatske o ovom pitanju i potencirao zaključivanje bilateralnog sporazuma između Hrvatske i BiH, kojim bi se trajno i na kvalitetan način riješili imovinsko-pravni odnosi.

Naglasio je da postoji imovina preduzeća iz Hrvatske koja se nalazi u BiH, a još nije vraćena ranijim vlasnicima - navodi se u saopćenju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.