open-navfaktor-logo
search
Spremni ići pred sud
Britanski zastupnici pripremaju pravne korake ako Johnson ne odgodi Brexit
Daily Telegraph u subotu prenosi da je premijer spreman suprotstaviti se nalogu parlamenta da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum s Bruxellesom. List navodi kako je Johnson rekao da ga zakon samo "teoretski obavezuje"
07.09.2019. u 21:09
get url
text
Britanski parlament
get url
text

Britanski zastupnici pripremaju pravne korake u slučaju da premijer Boris Johnson ne postupi prema zakonu koji ga obavezuje da zatraži novu odgodu Brexita, prenosi u subotu BBC.

Gornji dom parlamenta u petak je usvojio opozicioni zakon koji prisiljava Johnsona da od Evropske unije zatraži odgodu izlaska Velike Britnaije iz Unije kako bi se izbjegao Brexit bez sporazuma 31.oktobra.

Kraljica Elizabeta trebala bi ga potpisati u ponedjeljak.

Vlada nije komentirala BBC-jev članak u kojem piše da su zastupnici, uključujući konzervativce izbačene ove sedmice iz vladajuće stranke, okupili pravni tim i, bude li potrebe, spremni su ići pred sud kako bi se zakon proveo.

Daily Telegraph u subotu prenosi da je premijer spreman suprotstaviti se nalogu parlamenta da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum s Bruxellesom. List navodi kako je Johnson rekao da ga zakon samo "teoretski obavezuje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.