Boris Johnson

Britanski prijedlog za Brexit je samoubilački pojas

Objavljeno: 09.09.2018. u 13:39

Plan britanske premijerke Therese May o budućim trgovinskim vezama s EU poslije Brexita za Veliku Britaniju je "samoubilački pojas" s detonatorom datim EU, rekao je bivši britanski šef diplomatije Boris Johnson

Boris Johnson

Johnson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz Vlade zbog neslaganja oko takozvanog "Plana Chequers" koji je Theresa May predložila, prenosi Beta.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU poslije formalnog odvajanja od Unije. Sa tim prijedlozima predsjednica britanske Vlade izazvala je bijes zagovornika "čistog i tvrdog" Brexita, ali također i skepticizam vođa EU-a koji sumnjaju u održivost tog plana.

- Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Michelu Barnieru, glavnom pregovaraču EU-a za Brexit, napisao je Johnson u kolumni objavljenoj u listu Mail on Sunday, prenosi AlJazeera Balkans.

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucjenu".

- Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU-a, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo za uzvrat - rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s prijedlogom "Chequers" Britanija spremna da prihvati pravila Evropske unije zauvijek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima.

- To je poniženje - napisao je Johnson.

On je također kritizirao "sigurnosnu mrežu" ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar evropske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU-a Irskom, poslije Brexita.

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije