Sastanak nije bio najavljen.

Kako je saopćio pomoćnik ukrajinskog lidera Andrij Sybiha, riječ je o tet-a-tet sastanku koji traje već nekih sat vremena.

- Velika Britanija je lider u odbrambenoj podršci Ukrajini. Lider u antiratnoj koaliciji. Lider u sankcijama ruskom agresoru - napisao je on.

 

Downing Street je spotvrdio Johnsonov sastanak s predsjednikom Zelenskim.

Glasnogovornik Broj 10 je rekao:"Premijer je otputovao u Ukrajinu kako bi se lično sastao sa predsjednikom Zelenskim, u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom".

- Razgovarat će o dugoročnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini, a premijer će postaviti novi paket finansijske i vojne pomoći, prenosi BBC.

Nakon razgovora, Downing Street je saopćio da će Velika Britanija poslati 120 oklopnih vozila i protivbrodskih raketnih sistema kao podršku Ukrajini.

- Zbog odlučnog vodstva predsjednika Zelenskog i nepobjedivog herojstva i hrabrosti ukrajinskog naroda osujećeni su monstruozni ciljevi Vladimira Putina - rekao je Johnson nakon sastanka sa Zelenskim, navodi se u saopćenju Downing Streeta.

Dan ranije Velika Britanija najavila je kako će izdvojiti 100 miliona funti za oružje Ukrajini, nakon bombardovanja izbjeglica na željezničkoj stanici.