open-navfaktor-logo
search
Sastao se sa Zelenskim
Britanski premijer najavio slanje 120 oklopnih vozila Ukrajini
Britanski premijer Boris Johnson otputovao je u Kijev gdje je održao sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
09.04.2022. u 16:55
get url
text

Sastanak nije bio najavljen.

Kako je saopćio pomoćnik ukrajinskog lidera Andrij Sybiha, riječ je o tet-a-tet sastanku koji traje već nekih sat vremena.

- Velika Britanija je lider u odbrambenoj podršci Ukrajini. Lider u antiratnoj koaliciji. Lider u sankcijama ruskom agresoru - napisao je on.

 

Downing Street je spotvrdio Johnsonov sastanak s predsjednikom Zelenskim.

Glasnogovornik Broj 10 je rekao:"Premijer je otputovao u Ukrajinu kako bi se lično sastao sa predsjednikom Zelenskim, u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom".

- Razgovarat će o dugoročnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini, a premijer će postaviti novi paket finansijske i vojne pomoći, prenosi BBC.

Nakon razgovora, Downing Street je saopćio da će Velika Britanija poslati 120 oklopnih vozila i protivbrodskih raketnih sistema kao podršku Ukrajini.

- Zbog odlučnog vodstva predsjednika Zelenskog i nepobjedivog herojstva i hrabrosti ukrajinskog naroda osujećeni su monstruozni ciljevi Vladimira Putina - rekao je Johnson nakon sastanka sa Zelenskim, navodi se u saopćenju Downing Streeta.

Dan ranije Velika Britanija najavila je kako će izdvojiti 100 miliona funti za oružje Ukrajini, nakon bombardovanja izbjeglica na željezničkoj stanici.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.