open-navfaktor-logo
search
Lideri upozoravaju
Britanski Guardian: Rusija bi mogla iskoristiti Srbiju da destabilizira BiH i Kosovo
Rusija bi mogla da proširi sukob sa Zapadom pritiskom na Srbiju da potkopa nezavisnost Kosova i drugih balkanskih država, upozoravaju regionalni lideri u razgovoru za britanski Guardian.
22.03.2022. u 19:41
get url
text

Također su upozorili, piše Guardian, da treba ubrzati put ka NATO-u i Evropskoj uniji te pojačati odbranu od ruskih uplitanja.

Premijer Kosova Albin Kurti, upozorava da je "u interesu Ruske Federacije da ima nove sukobe, jer se ne žele vratiti miru".

Predsjednica ove zemlje Vjosa Osmani, predviđa da "Rusija, destabilizacijom Zapadnog Balkana, traži destabilizaciju cijele Evrope", dodajući da Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrijednosti.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorava da je država posebno ranjiva u pogledu ruskih uplitanja, jer Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH koji ima bliske veze s Kremljom, prijeti da povuče učešće bosanskih Srba iz vojske, sudstva i poreznog sistema - što znači demontažu Dejtonskog sporazuma koji je zaustavio rat 1995. godine.

- Dodik pokušava da iskoristi to što je pažnja Zapada fokusirana na Ukrajinu - rekao je Džeferović Guardianu.

- Njegovo ponašanje ohrabruje Rusija, koja uvijek želi da pokaže da može destabilizirati meki stomak EU-a i NATO-a. Zapadne vlade trebale bi sve razmatrati i uključiti se ozbiljnije u Bosnu i Hercegovinu i region - kaže Džaferović.

- Ovo su mračna vremena za Evropu i za cijeli svijet. Svjedočimo nečemu strašnom. Vidjeli smo slične užase u BiH devedesetih - dodaje Džaferović.

Srbija je također ima aspiracije za članstvo u EU, ali diskretno balasira između evropskih aspiracija i bliskih kulturnih i političkih veza s Rusijom. Ranije ovog mjeseca, hiljade ljudi su mahale ruskim zastavama i fotografijama Putima na promoskovskom skupu nakon invazije na Ukrajinu.

Vučić je više puta ponovio, piše Guardian, da je Srbija glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Osmani ističe: "Beograd je jedini grad u Evropi u kojem je održan proputinovski protest s političarima koji kažu da podržavaju agresiju. Oni su jedina zemlja u Evropi koja nije usaglašena sa sankcijama EU. Čak naprotiv - oni su povećali broj letova iz Beograda u Rusiju".

Kurti navodi da je "neutralnost stavljanje na stranu agresora. To je najnečasnija stvar koju možete uraditi. Ne možete biti neutralni između vatre i vatrogasca".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.