open-navfaktor-logo
search
Jednostavna vježba
Britanski doktor objasnio tehniku disanja koja bi oboljelima od COVID-19 mogla spasiti život
Britanski doktori su predstavili efikasnu tehniku disanja za pacijente zaražene koronavirusom, za koju autorica knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru JK Rowling tvrdi da su joj pomogli da se oporavi.
07.04.2020. u 07:34
get url
text
Pluća

Dr. Sarfaraz Munshi, koji radi u Queen's Hospital u Romfordu, rekao je kako se ova praksa koristi na pacijentima u intezivnoj njezi, ali da može pomoći bilo kome u borbi protiv infekcije.

Tehnika disanja je "jedini način" da se kisik uđe duboko u pluća, što je važno kako bi se izbjeglo pogoršanje, rekao je dr. Munshi. Također je upozorio pacijente da ne leže na leđima jer time smanjuju kapacitet pluća i zatvaraju dišne puteve.

Ozbiljne komplikacije i smrt zbog COVID-19 najvećim su dijelom posljedica virusa koji utječe na dišni sistem, uključujući rad pluća.

Hvaleći tehniku disanja, Rowling je rekla da joj je to pomoglo da se oporavi od stanja za kojeg je sumnjala da je COVID-19.

Autorica Harryja Pottera rekla je da se "potpuno oporavila" nakon što je imala "sve simptome" koronavirusa, ali da se formalno nije testirala. Podijelila je video doktora koji savjetuje kako koristiti tehniku disanja.

- Molim vas pogledajte ovog doktora iz bolnice Queens dok objašnjava kako ublažiti respiratorne simptome. Posljednje dvije sedmice imala sam sve simptome C19 (iako nisam testirana) i ovo sam radila po savjetu doktora. Potpuno sam oporavljena i tehnika mi je puno pomogla – napisala je Rowling.

Dr. Munshi je objasnio da se njegova kolegica Sue Elliot svakodnevno oslanja na ovu tehniku kako bi pomogla svojim pacijentima na intenzivnoj njezi. Ali nju mogu koristiti i pacijenti koji imaju simptome, a liječe se u svojim domovima. To je, smatra doktor, "dobra ideja" i za one koji nisu zaraženi.

Vježba uključuje pet dubokih udisaja i završavanje šestog dubokog disanja s kašljem, prekrivenim rukom ili majicom. To bi pomoglo uklanjanju sluzi iz dišnih puteva u usta.

- Dok imate aktivnu infekciju, morate unositi dovoljnu količinu zraka u pluća. Jedini način koji ćete učiniti je ova tehnika. Želim da vi započnete s tim ako imate infekciju od početka, ako želite to učiniti prije nego što čak i pokupite infekciju, to je dobra ideja – kazao je dr. Munshi.

Prvi simptomi koronavirusa obično su uporni kašalj s temperaturom, ali dio pacijenata će nastaviti razvijati probleme s disanjem. Virus se množi u dišnim putevima, što može utjecati na njihovu funkcionalnost. To otežava normalno disanje, što može biti uznemirujuće.

Većina kritično bolesnih bolesnika sa COVID-19 primljena u odjeljenja intenzivne njege završava s ARDS - akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS). U ovom će trenutku trebati podršku aparata za disanje, poput respiratora, kako bi unosili zrak u pluća.

Od vitalnog je značaja da pluća mogu dobiti dovoljno zraka, tako da se kisik može transportirati krvotokom kroz tijelo do vitalnih organa.

Dr. Munshi savjetuje da ovu tehniku ponovite dva puta, prije nego što legnete na stomak i nastavite duboko disati deset minuta.

- Veći dio pluća vam je na leđima, a ne na prednjoj strani. Ležeći na leđima, zatvarate više manjih dišnih puteva, a to nije dobro tokom infekcije. To može dovesti do atelektaze. To tada može dovesti i do sekundarne upale pluća. Vrlo je važno da to razumijete – kazao je.

Atelektaza je potpuni ili djelomični kolaps pluća. Nastaje kada se male zračne vrećice, zvane alveoli, ispušu ili napune tekućinom.

- Najvažnije je da dugo ležanje u krevetu na leđima zatvara male dišne puteve. To će povećati rizik od sekundarne upale pluća, što vam može znatno pogoršati stanje – pojasnio je.

Doktori zbog toga postavljaju pacijente u ležeći položaj na stomaku. To rade iz više razloga, uključujući i to što zadnja strana pluća ima veću površinu od prednje. To može pomoći alveolama da se više otvore. Alveoli su ključni za uzimanje kisika za opskrbu ostatka tijela, ali mogu se srušiti u ARDS-u. Ležanje na trbuhu pomaže i u odljevu tekućine, sprječavajući da pluća postanu ljepljiva od infekcije i pojača protok krvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.