open-navfaktor-logo
search
Nakon ostavke Truss
Britanska opozicija traži raspisivanje općih izbora
Lideri opozicionih partija u Velikoj Britaniji pozvali su na raspisivanje prijevremenih općih izbora nakon današnje ostavke premijerke Liz Truss.
20.10.2022. u 16:07
get url
text

- Konzervativna stranka je pokazala da više nema mandat da upravlja. Nakon 12 godina torijevskog neuspjeha, Britanci zaslužuju mnogo bolje od ovih okretnih vrata haosa - rekao je lider Laburističke stranke Keir Starmer.

Optužujući Konzervativnu stranku za postavljanje rekordno visokog oporezivanja, uništavanje institucija i stvaranje krize troškova života, lider laburista je rekao da je svaka od ovih kriza nastala u Downing Streetu, ali da je ceh platila britanska javnost.

- Britanska javnost zaslužuje da se izjasni o budućnosti zemlje. Moraju imati priliku da uporede haos torijevaca s planovima laburista da riješe njihov nered, razviju ekonomiju za radne ljude i obnove zemlju za pravedniju, zeleniju budućnost. Moramo imati šansu za novi početak. Potrebni su nam opći izbori, odmah - poručio je Starmer.

Lider liberalnih demokrata Edward Davey napisao je na Twitteru da Velikoj Britaniji ne treba novi konzervativni premijer koji će zemlju voditi u novu krizu.

- Sada su nam potrebni opći izbori i odlazak konzervativaca s vlasti - poručio je Davey.

VEZANI TEKST - Potres u Velikoj Britaniji: Premijerka Liz Truss podnijela ostavku

Liderka Škotske nacionalne stranke i škotska premijerka Nicola Sturgeon također je pozvala na opće izbore.

- Ne postoje riječi kojima bi se adekvatno opisala ova potpuna havarija. To je izvan hiperbole i parodije. Realnost je da obični ljudi plaćaju cijenu. Interesi torijevske stranke ne bi trebali nikoga da se tiču ​​trenutno. Opći izbori su sada demokratski imperativ - napisala je Sturgeon na Twitteru.

Truss je danas podnijela ostavku nakon šest sedmica na čelu vlade i postala politički lider s najkraćim premijerskim stažem u britanskoj historiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.