open-navfaktor-logo
search
I to je moguće
Britanska gimnastičarka alergična na "snažne emocije": Znojenje i smijeh mogu je ubiti
Znojenje ili smijeh može biti kobno za Natashu Coates, britansku gimnastičarku, koja je "alergična na jake emocije".
04.07.2022. u 22:41
get url
text
get url
text

Natasha ima sindrom aktivacije mastocita - to znači da je alergična na "snažne emocije" i da bi je smijeh ili tuga mogli koštati života.

Za Coates promjene statusa njenog tijela - poput znojenja ili smijanja - može uzrokovati po život opasnu alergijsku reakciju. Ona je toliko zabrinuta da je planirala vlastitu sahranu kada je imala samo 20 godina.

Priznala je da čak i bezazleni noćni izlazak može završiti katastrofom.

- Kad ste u noćnom izlasku s prijateljima i padnete u anafilaktički šok samo zbog previše smijeha, to će vam "uljepšati" večer - rekla je.

I to joj se i dogodilo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasha Coates (@natashacoatesgb)

- Dobro smo se smijali kad su mi jezik i grlo natekli. Jedan prijatelj je pozvao Hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da upotrijebim lijek kako bih spriječila gušenje - ispričala je.

Prijatelji su je tješili prije nego što je izgubila svijest i završila na intenzivnoj njezi.

- Alergična sam na jake emocije. Sve promjene u statusu tijela, bilo da se smijem, plačem, da sam tužna ili pod stresom, mogu izazvati hemijsku reakciju. To se događa gotovo svaki dan i hospitalizirana sam više od 500 puta - dodaje.

Kada osjeti da počinje, uzbudi se i pokušava to potisnuti, u suprotnom završi s gorom reakcijom, što za nju predstavlja "začarani krug".

Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Natasha iznosi kako primjera radi i ubod koprive može izazvati kvržicu koja svrbi - što je uzrokovano histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita.

- U mom su tijelu mastocite preosjetljive. Oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad, poput uboda koprive ili intolerancije na hranu. Moje tijelo to čini čak i spontano, ono otpušta hemikalije bez razloga. Tako da sam alergična na ništa i na sve, sve u isto vrijeme - objašnjava Natasha.

Dok je bila mlađa, često je bila bolesna i imala je čudne reakcije na različitu hranu, no pretpostavljala je da je samo "osjetljiva".

No prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživjela je s 18 godina.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osjetila drhtavicu, vrtoglavicu i bilo mi je teško disati. U bolnicu su me odveli uz policijsku pratnju. Bila sam bez svijesti, ali kad sam došla sebi, bila sam prestrašena - rekla je.

Ljekari su je uvjeravali da se to može dogoditi našim tijelima, rijetko, pa je pomislila da je imala reakciju kakva se događa jednom u životu. Međutim, nakon toga je imala osam reakcija u dvije sedmice zbog kojih se vratila na Hitnu pomoć.

- Sada se redovno nosim s ovom ozbiljnošću reakcije kod kuće - rekla je.

Natasha je rekla da je dugo tražila "specifičan okidač".

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasha Coates (@natashacoatesgb)

- Da sam imala reakciju nakon što bih pojela tunu, pretpostavila bih da je riba... Mjesecima sam jela samo piletinu, krompir i brokulu i postala sam neuhranjena... - otkrila je.

Njen studij i vježbanje gimnastike također su patili jer je prolazila kroz ono što naziva "modernom torturom".

- Nikad nisam znala što će sljedeće izazvati reakciju. Ljekari su bili jednako zbunjeni kao i ja - dodaje.

Konačno, nakon dvije godine, Natashi je dijagnosticiran sindrom aktivacije mastocita. Sada je na lijekovima i postoji protokol za njenu zaštitu.

Nedavno je iselila iz roditeljskog doma i sada živi sama, ali ima ličnog asistenta pet dana u sedmici - prenosi Daily Star.

- Imam i pomoćnu tehnologiju. Ako pritisnem dugme na satu, svjetla na pročelju moje kuće počnu svijetliti crveno i poziva se Hitna pomoć - rekla je.

Svi njeni prijatelji također su obučeni za njen lijek, no priznaje da je njena porodica često "uplašena" jer se pitaju "koja će reakcija biti njena zadnja".

- Osjećam se kao tempirana bomba - tužno je priznala.

Osim na emocije, Natasha je alergična na sprejeve za tijelo, proizvode za čišćenje i mirisne svijeće te je osjetljiva na mnoge namirnice.

- Jelo je još pomalo poput ruskog ruleta - dodala je.

Hrana koja joj je danas dobra mogla bi joj izazvati alergijsku reakciju sutra. Objasnila je kako je "morala prihvatiti" da bi je njeno stanje moglo ubiti i rekla je da je već isplanirala svoju sahranu.

Natasha kaže da joj je gimnastika spasila život, ne samo fizički, već i psihički.

- Mogu otići u teretanu i usredotočiti se na to - kaže ona.

Međutim, ponekad njeno stanje dovede do toga da ne osjeća ruke ili noge, a svaka povreda može izazvati reakciju.

- Teško sam oštetila koljeno 2019. i pala sam u anafilaksiju - rekla je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasha Coates (@natashacoatesgb)

Znojenje je također može natjerati da reagira, no kaže kako živi s ovim toliko dugo da zna koliko daleko može ići.

Isto je i sa smijehom - ne događa se toliko često sada kada bolje poznaje sebe i svoje stanje te može osjetiti kada se treba smiriti.

Natasha priznaje da ponekad izbjegava neke društvene situacije.

- Unaprijed proučavam jelovnike, uzimam dodatne lijekove i nadam se najboljem - priznaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.