open-navfaktor-logo
search
Apel za pomoć
Britanska doktorica protestovala ispred vlade zbog nedostka zaštitne opreme
Jedna britanska doktorica održala je u nedjelju usamljen protest ispred ureda premijera Borisa Johnsona kako bi ukazala na nedostatak zaštitne opreme za medicinske radnike u zemlji koja se bori protiv epidemije koronavirusa.  
19.04.2020. u 18:09
get url
text
Foto: Ilustracija

Meenal Viz je mlađa bolnička saradnica pri Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Na sebi je imala bolničku odjeću namijenjenu ljekarima i hiruršku masku, a stajala je ispred Downing Streeta s natpisom "Zaštiti zdravstvene radnike", javio je AP.

Ona je rekla da protestuje u ime ranjivih pripadnika medicinskog osoblja. Britanska vlada je kritikovana zbog distribucije zaštitne opreme. Najmanje 50 radnika NHS-a umrlo je zbog zaraze virusom, uključujući trudnu medicinsku sestru čija je beba rođena hitnim carskim rezom.

- Još smo u položaju da na koljenima molimo za zaštitnu opremu. Da imamo dovoljno ne bi naše bake morale da šiju maske i ne bismo imali penzionere koji prikupljaju novac za NHS - rekla je Viz, koja je i sama trudna.

- Vlada je trebala biti pripremljena odavno i zato smo sada u ovakvom položaju - kazala je ona.

Britanski zvaničnici pokušavaju naći opremu i kažu da iz Turske dolazi pošiljka od 84 tone, uključujući 400.000 hirurških ogrtača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.