Epilog je uslijedio u četvrtak popodne nakon višemjesečnog zastoja. Iako je budućim trgovinskim partnerima vidno laknulo što su napokon uspjeli s onim što je posljednjih sedmica izgledalo nemoguće, iscrpljenost i frustracija također su se pokazali, piše dpa.

- Na kraju uspješnog pregovaračkog puta, obično osjećam radost - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu, dodajući da danas ipak osjeća samo tiho zadovoljstvo i olakšanje.

Britanski premijer Boris Johnson bio je trijumfalniji.

Novi posao - vrijedan 660 biliona funti (895 biliona dolara) svake godine - pruža "stabilnost i novu sigurnost u onome što je ponekad bilo nesaglasno i teško", rekao je tokom televizijskog obraćanja iz Londona.

- Ljudi su govorili da ne možete biti dio zone slobodne trgovine s EU-om, a da niste obavezni slijediti zakone EU-a. Rečeno nam je da ne možemo dobiti svoj kolač i jesti ga - rekao je Johnson.

Ponavljajući snagu Evropske unije u jedinstvu, von der Leyen je rekla da će sporazum zapisati istoriju. Dodala je da EU nije popustila u svojim ključnim zahtjevima.

- To pokazuje da iz pozicije snage možete postići puno - rekla je von der Leyen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je da su se "evropsko jedinstvo i postojanost isplatili", u tvitu rekavši kako se Evropa može veseliti budućnosti "suverena i snažna". Zakonodavci EU-a morat će detaljno proučiti dogovor i dati svoj pristanak vjerojatno u Novoj godini, što znači da će se sporazum u početku morati privremeno primijeniti. Njemačka kancelarka Angela Merkel nagovijestila je svoju podršku sporazumu nazvavši ga "od istorijske važnosti".

Ipak, iz perspektive EU-a, nije sve za slavlje. Ističući svoje razočaranje, Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a, rekao je da se Britanija odlučila ne sudjelovati u programu Erasmus te da nije utvrđen sporazum o vanjskoj politici, odbrani i razvojnim pitanjima. Uprkos tome, sporazum je masivan, pokriva ne samo komercijalne odnose, već i buduće uvjete za policiju i pravosuđe, saobraćaj i energetsku saradnju.

U konačnici, nakon gotovo 10 mjeseci pregovora s visokim ulozima, pregovaranje se svelo na ribu i carine. EU je od početka tražio uvjeravanja o socijalnim standardima i standardima zaštite okoliša kao i državnoj podršci kako bi zaustavio britanske firme koje podrivaju one iz EU bloka. London je tvrdio da je ta strogost pretjerana i da je cijela poanta Brexita "vratiti kontrolu" nad svojim zakonima i granicama. U konačnom sporazumu nijedna strana nije vezana pravilima druge o subvencijama ili standardima, ali obje su se obvezale na opće principe jednakih uvjeta.

Ako jedna strana smatra da se druga razišla na nepravedan način, mogu se obratiti neovisnom arbitru - što je presudno za Britance, a ne Evropskom sudu - koji može izreći sankcije. Nakon dugih pregovora, dvije su se strane dogovorile da će EU zadržati 75 posto svojih ribolovnih kvota u britanskim vodama tokom sljedećih pet i po godina. Sporazum znači da su usko povezani partneri sada finalizirali svoj turbulentni razvod, četiri i pol godine nakon što je mala većina glasala za izlazak iz EU na britanskom referendumu.

London je mogao ostati u carinskoj uniji ili na jedinstvenom tržištu, ali nije bio spreman prihvatiti ograničenja svoje regulatorne slobode koju zahtijeva EU. Britanija će napustiti blok kad sljedeći petak završi 11-mjesečno prijelazno razdoblje predviđeno za trgovinske pregovore. U 2019. godini polovina britanskog uvoza dolazila je iz EU, a dvije petine britanskog izvoza otišlo je u EU.