open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Britanci tvrde da su Rusi "zapeli" na svim frontovima, Zelenski poziva ruske vojnike da odlože oružje
Ruske ofanzive u Ukrajini su "u velikoj mjeri zaustavljene na svim frontovima", navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije u jutrošnjoj ocjeni.
17.03.2022. u 09:41
get url
text

U podnesku se dodaje da su ruske snage "posljednjih dana ostvarile minimalan napredak na kopnu, moru ili zraku i da i dalje trpe velike gubitke".

- Ukrajinski otpor ostaje uporan i dobro koordiniran. Velika većina ukrajinske teritorije, uključujući sve veće gradove, ostaje u ukrajinskim rukama - navodi se u informaciji.

Vojska Ukrajine kaže da su se napori Rusije sada prebacili na zračne napade - bombardovanje i granatiranje civilnog stanovništva - jer su bili neuspješni u svojim kopnenim operacijama.

Moskva je do sada zabilježila samo oko 500 poginulih vojnika, ali američke obavještajne službe procjenjuju da je blizu 7.000 vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je kasno u srijedu važnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine usred mirovnih pregovora s Rusijom.

- Moji prioriteti u pregovorima su apsolutno jasni: kraj rata, sigurnosne garancije, suverenitet, obnova teritorijalnog integriteta, stvarne garancije za našu zemlju, stvarna zaštita naše zemlje - rekao je Zelenski u videoporuci koju je objavilo ukrajinsko Predsjedništvo.

Pozvao je ruske vojnike da polože oružje kako bi dobili šansu da prežive.

VEZANI TEKST - Humanitarna katastrofa u Mariupolju, Rusi prebacuju nove snage, danas hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

- Odložite oružje. Bolje je nego umrijeti na bojnom polju, na našoj zemlji - poručio je Zelenski.

Rekao je da su ruski gubici u Ukrajini viši nego u Siriji, Čečeniji i Afganistanu.

Ističući da Rusija nastavlja da čini ratne zločine u Ukrajini, Zelenski je rekao: "Ruska ekonomija je i dalje u stanju da održi svoju vojnu mašinu".

- Svijet konačno mora zvanično priznati da je Rusija postala teroristička država - rekao je ukrajinski predsjednik.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvede nove sankcije Rusiji i pruži veću podršku Ukrajini da zaustavi rusku okupaciju zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.