open-navfaktor-logo
search
Epiteti za Dijamanta
Britanci pred finale hvale Džeku: Najpodcjenjeniji napadač današnjice ima priliku uzeti sve što mu pripada
Tom Collomosse, novinar Daily Maila, napisao je tekst u kojem je Edina Džeku opisao kao najpodcjenjenijeg napadača svoje generacije.
10.06.2023. u 12:08
get url
text

Dijamant večeras sa Interom igra finale Lige prvaka protiv bivšeg tima Manchester Cityja, a tim povodom Britanac je posvetio tekst napadaču bh. reprezentacije.

- Zabio je više od 300 golova u svojoj klupskoj karijeri i 64 gola u 127 nastupa za svoju zemlju. Bio je najbolji strijelac u Njemačkoj i Italiji i osvojio devet trofeja, uključujući sve domaće trofeje dostupne u Engleskoj. Uprkos tome, napadač milanskog Intera i dalje je nekako podcijenjen kada se govori o najboljim napadačima njegove generacije - piše Collomosse.

- U doba samoreklamiranja možda Džeki nije pomogao ni njegov nenametljivi nastup. Uprkos svemu, on je heroj navijača Manchester Cityja jer je golom za izjednačenje 13. maja 2012. protiv QPR-a otvorio put za možda najslavniji gol u historiji Premier lige. Aguerovog gola svi se sjećaju, a ništa od toga ne bi bilo moguće da Džeko ranije nije zabio - napisao je Collomosse pa nastavio:

- Sa 37 godina bi u svom prvom finalu Lige prvaka konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje, i to upravo protiv Cityja. Džeko je iz Cityja otišao kao otpisan 2015. godine od trenera Manuela Pellegrinija, a Pep Guardiola ga je odbio dovesti u januaru 2021. godine. Na kraju te sezone Džeko je otišao u Inter.

Fudbal je posao, a ne način života. I Džeko to razumije bolje od većine jer je imao devet godina kad je okončan rat u BiH u kojem je ubijeno oko 100 hiljada ljudi i 2.2 miliona je raseljeno. Bilo bi glupo pokušati Džekina sjećanja na djetinjstvo povezati s onim što je nakon toga ostvario.

Ostavio je porodicu i prijatelje u BiH i otišao u češke Teplice sa samo 19 godina. Nakon toga je promijenio četiri zemlje. Ako neka karijera zaslužuje završiti s najvećom klupskom nagradom u evropskom fudbalu, to je onda ova - dodao je Collomosse.

Susret u Istanbulu na programu je od 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.