open-navfaktor-logo
search
Prevario ih Excel
Britanci iz evidencije "izgubili" skoro 16.000 zaraženih koronom
Zdravstveni sistem Velike Britanije je od 25. septembra do 2. oktobra prijavio skoo 16 hiljada manje zaraženih koronavirusom, ali se ispostavilo da je došlo do greške u sistemu, te da se evidencija nije vodila na pravi način. 
05.10.2020. u 21:52
get url
text

Microsoftov program Excel jedan je od najkorisnijih softvera u svijetu biznisa, analiza podataka, finansija, istraživanja tržišta i mnogim drugim područjima, no kao takav ima svoja ograničenja. Profesionalcima je jasno za šta se Excel treba, a za šta ne treba koristiti. U drugu grupu spadaju obrade velikih količina podataka, za što je preporučljivije upotrebljavati kakvo rješenje za manipulisanje bazama podataka. Međutim, vlastima Velike Britanije to izgleda nisu objasnili.

U medijima se tako pojavila informacija da je njihov zdravstveni sistem od 25. septembra do 2. oktobra prijavio oko 16 hiljada manje pacijenata oboljelih od koronavirusa nego što je to zaista bio slučaj. Nadležni su tako iz evidencije "izgubili" tačno 15.841 slučaj pacijenata s pozitivnim testom na COVID-19, a analiza je pokazala da je "krivac" za to upravo Excel.

Naravno, pravi krivac je onaj ko je softver na pogrešan način koristio i tako drastično potcijenio broj zaraza u ovoj zemlji. A njega još nisu našli.

Do greške je došlo jer je nepoznata osoba u Excelov dokument (ručno ili automatizmom) bilježio službene podatke o oboljelima, da bi nakon nekog vremena dostigao njegov ugrađeni limit, piše bug.hr.

Kada je dostignut limit dokument je jednostavno prestao primati nove zapise, što je dovelo do pogrešno izvještavanog broja novih slučajeva zaraze u navedenom razdoblju.

Osim pogrešnog izvještavanja ova greška uzrokovalsa je probleme i u procesu traganja za kontaktima zaraženih, pa je moguće da su hiljade ljudi zbog ovoga zaraženi iako je to moglo biti spriječeno. Engleski zavod za javno zdravstvo (PHE) i zdravstveni sistem incident opisuju kao "tehnički problem s unosom podataka koji je sada riješen".

To rješenje problema je, kako se neslužbeno saznaje, primijenjeno tako da je jedna prevelika problematična Excel tablica razlomljena u više manjih dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.