open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Brisel: Sporazum prihvatile sve probosanske stranke, kao i Dodik, ali uz izdvojeno mišljenje o Ukrajini
Politički sporazum o principima za funkcionalnu BiH, prihvatila je većina učesnika razgovora u Briselu, koje je organizirao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
12.06.2022. u 22:58
get url
text
Konsultacije u Briselu

Podršku sporazumu dale su sve probosanske stranke, i to Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i Nezavisni blok (NB).

VEZANI TEKST - Dokument koji je ponuđen u Briselu: Ostanak EUFOR-a, provedba izbora, priznanje agresije na Ukrajinu...

Ovaj dokument nisu prihvatili Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), kao ni Nenad Nešić iz Demokratskog narodnog saveza.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, također je prihvatio sporazum, ali je izdvojio mišljenje po pitanju Ukrajine, odnosno nije prihvatio da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija.

Kako saznajemo sporazum je samo formalno prihvaćen, ali nije potpisan.

Jedna od obaveza iz sporazuma je da se u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima, naprave ustavne promjene i reforma Izbornog zakona BiH, na čemu su, kako saznajemo, insistirali SDA i DF.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.