open-navfaktor-logo
search
Direkcija
Brinu o VIP delegacijama koje dolaze u BiH: One su osiguravale Erdogana, Merkel, Mogherini, papu...
Žene u Jedinici za neposredno osiguranje stranih delegacija pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine rade rame uz rame sa muškim kolegama.
08.03.2020. u 09:45
get url
text

Nema razlike kada je u pitanju rad na terenu i briga za život ljudi koji su im povjereni. Uglavnom se radi o stranim delegacijama koje dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini i čija sigurnost je tada jako bitna. 

U ovoj jedinici rade četiri žene, Azra, Marijana, Dženana i Marijela. Nakon radnog vremena, odlaze kućama gdje su supruge, majke, sestre, kćerke...

Četrdesetogodišnja Azra Brezac majka je osmogodišnjeg dječaka, a u Direkciji je od samog početka.

- I prije toga sam bila u ovoj jedinici, međutim, pripadali smo tada državnoj Agenciji za istrage i zaštitu. U Jedinici za neposredno osiguranje stranih delegacija sam od 2009. godine – priča Brezac.

Sektor u Direkciji za osiguranje VIP ličnosti i objekata ima dva odjeljenja. Jedno je za osiguranje VIP objekata, a drugo je za osiguranje VIP ličnosti. Odjel za osiguranje VIP ličnosti ima dvije jedinice. Jedinica za neposredno osiguranje domaćih VIP osoba i za osiguranje stranih delegacija. 

- Ja sam skoro 11 godina u ovoj drugoj priči. U mojoj jedinici su četiri žene. U drugoj jedinici, kod neposrednog osiguranja VIP domaćih osoba, su tri kolegice. Nas ukupno je sedam unutar Odjeljenja za pratnju VIP osoba - kazala je Brezac.

Prisjetila se i perioda kada se odlučila baviti ovim poslom. 

- Prije SIPA-e, bila sam uposlenik Granične policije. Bila sam udaljena od kuće i čekala sam priliku da budem bliže kući, da mogu organizovati život. Pružila se prilika, izašao je konkurs i onda sam se vidjela tu - ispričala je Brezac.

Znala je kakvu odgovornost i rizik nosi ovaj posao, ali to je nije spriječilo da ga radi. 

{$galerijaFotografija}

- S obzirom na to da je tada ta jedinica bila 'mlada', formirana je 2008. godine, a ja sam počela raditi 2009, bilo je vrlo malo kolega, možda desetak. Ja sam kao prva žena došla u tu jedinicu, među te kolege. Godinu dana sam bila sama s njima. Što se poslova tiče, svi radimo iste poslove, svi radimo sve, vozimo, obavljamo funkciju vođe tima, pratioca - kazala je Brezac.

U skoro 11 godina, radila je na osiguranju mnogih poznatih svjetskih ličnosti.

- Mi svakoj stranoj delegaciji posvećujemo istu pažnju, bez obzira na to da li je to predsjednik države ili malo niži rang. Učestvovala sam u osiguranju pape Franje kada je 2015. godine dolazio u Sarajevo, zatim osiguranje njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika iz regije, zatim Federice Mogherini i drugih – kaže Brezac.

Uvijek je, kako je kazala, svjesna opasnosti kojoj su izloženi tokom obavljanja radnih zadataka. 

- Svjesni smo i odgovornosti, jer naša greška može nekoga života koštati. Mi u biti osiguravamo funkciju te osobe, ne samu osobu. Svi smo vrlo svjesni opasnosti, međutim, kada krenemo da radimo niko ne razmišlja ni o čemu negativnom. Svi idemo pozitivno. Znate kako naš narod kaže, kad misliš negativno, onda se negativno može i dogoditi - naglasila je Brezac.

Ova majka osmogodišnjeg dječaka ima punu podršku porodice. Muž je također policajac, pa se dobro razumiju. 

- S obzirom na to da je i muž policijski službenik jako dobro se razumijemo. Od porodice imam potpunu podršku. To mi je vrlo bitno. Kada radite ovaj posao, morate samo da se dobro organizujete i onda sve funkcioniše. Sin je još mali, pa to on ne shvata još uvijek tako ozbiljno, ali možda mu poslije neće biti svejedno - kazala je Brezac.

Sa muškim kolegama u jedinici u kojoj radi kaže da sarađuju odlično. 

- Perfektno funkcionišemo, slušaju nas, a slušamo i mi njih. Paze nas – kaže kroz smijeh te dodaje: 

- Za cijelo ovo vrijeme, koliko sam u policiji, nikada nikakvu neprijatnost od kolega nisam doživjela. Kolege, konkretno u jedinici, znaju da smo mi ravnopravne s njima. Radimo sve što i oni, a možda nekada i malo više.

Kaže i kako o nekom drugom poslu do sada nikada nije razmišljala, ali dodaje i "nikad se ne zna".

Žene koje čuvaju VIP ličnosti
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.