Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp ne može se pohvaliti tako velikom igračkom karijerom, kakvu je recimo imao Pep Guardiola, trener najvećeg konkurenta Redsa u borbi za titulu prvaka u Engleskoj. Za razliku od nekadašnjeg veznjaka Barcelone, Klopp nikada nije imao priliku osjetiti slast prvoligaškog fudbala, niti veliki klupskih i reprezentativnih takmičenja.

Ono što nije uspio kao igrač, Klopp je nadoknadio kao trener, a osim trofeja s Borussijom Dortmund može se pohvaliti i peharom Lige prvaka kojeg je sa kultnim engleskim klubom osvojio prošle sezone.

Veći dio igračke karijere Klopp, kojeg su treneri koristili skoro na svim pozicijama u timu od napadača do stopera, proveo je u redovima Mainza u vrijeme dok je ovaj klub igrao u 2. Bundesligi.

Prema podacima Transfermarkta, Klopp je u dresu Mainza odigrao 340 utakmica (293 u 2. Bundesligi), postigao je 56 golova, te zabilježio sedam asistencija.

Da je znao zablistati na terenu dokazuje i snimak jednog od Kloppovih golova koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama.