Centralna banka

Brexit bez sporazuma Španiju će koštati preko 9,5 milijardi eura

Objavljeno: 19.03.2019. u 22:41

U izvještaju Centralne banke Španije se navodi da bi, u slučaju Brexita bez sporazuma, Španija tokom narednih pet godina pretrpjela štetu veću od 9,5 milijardi eura

Centralna banka Španije

FOTO: Arhiv

Centralna banka Španije je saopćila da će ova zemlja pretrpjeti ozbiljnu finansijsku štetu u slučaju Brexita bez sporazuma.

U izvještaju Centralne banke Španije se navodi da bi u slučaju Brexita bez sporazuma Španija tokom narednih pet godina pretrpjela štetu veću od 9,5 milijardi eura.

Napominje se i kako će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji.

U izvještaju se dodaje da će u slučaju Brexita bez sporazuma ekonomski rast Španije u narednih 5 godina pasti na 0,82 posto.

Stručnjaci Centralne banke Španije su procjenili da će, ukoliko zaista dođe do Brexita bez sporazuma, Španija u narednih 5 godina imati pad izvoza za 2,6 posto kao i pad uvoza od 1,78 posto.

Podsjetimo, britanski parlament je 14. marta usvojio prijedlog Vlade premijerke Theresa May o ponovnom glasanju o sporazumu o Brexitu i prolongiranju Brexita do 30. juna.

Prema ovoj odluci, Velika Britanija vjerovatno neće napustiti Europsku uniju 29. marta, kao što je bilo planirano.

Očekuje se da će premijerka May uskoro tražiti od zvaničnika Europske unije da odobre odgađanje Brexita do 30. juna. Ako EU pristane na odlaganje, Velika Britanija neće napustiti blok 29. marta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije