open-navfaktor-logo
search
Skok broja oboljelih
Brčko distrikt uveo strožije mjere: Zabrana kretanja, ograničen i rad kafana
Zbog drastičnog povećanja broja zaraženih osoba koronavirusom na prostoru Brčko distrikta BiH, te generalnog pogoršanja epidemiološke situacije, zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Distrikta Esed Kadrić danas je donio naredbu zabrane kretanja osobama na području Brčkog u narednih 15 dana u periodu od 22 do 5 sati.
26.03.2021. u 16:40
get url
text

Tokom trajanja zabrane kretanja dozvoljava se rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo kada je u pitanju točenje goriva. Zabrana se ne odnosi na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera, kao ni na zaposlene u firmama u kojima se, zbog kontinuiteta proizvodnje, rad odvija u smjenama.

Kako je saopćeno iz Vlade Brčko distrikta BiH, naloženo je obavezno nošenje zaštitne maske u grupi dvije ili više osoba na otvorenom prostoru i da održavaju fizičku distancu od dva metra.

- Svim ugostiteljskim objektima na području Brčkog u narednih sedam dana ograničava se obavljanje djelatnosti do 20 sati, a dozvoljeno je da za jednim stolom sjede maksimalno četiri osobe - saopćeno je.

Inspekcija će "jače" kontrolisati poštivanja mjera i naredbi u ugostiteljskim objektima, a ako se utvrdi nepoštivanje, ugostiteljskom objektu će biti onemogućen daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

Novim mjerama se ograničava i rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru u narednih sedam dana do 20 sati.

- Proljetni odmor za učenike osnovnih i srednjih škola na području Brčkog pomjera se na period od 29. marta do 2. aprila - navedeno je u saopćenju.

Sve ove naredbe stupaju na snagu 29. marta.

- Velik je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i broj novozaraženih COVID-19 u Brčkom, zato smo uveli restriktivnije mjere koje važe za narednih sedam dana, a dalje ćemo pratiti situaciju i donositi naredbe. Namjera je bila da ne zabranjujemo rad privrednim subjektima. Teška je situacija i mi u Kriznom štabu važemo šta je najispravnije uraditi. Procjena javnog zdravstva je da sada idemo s ovakvim mjerama i da nećemo zakasniti, a ako bude trebalo da zatvorimo sve ako se situacija ne bude popravljala - kazao je Kadrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.