open-navfaktor-logo
search
Provokacije
Brčko distrikt nakon 9. januara: Zapaljiva retorika mogla se čuti i danas
Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim praznik koji vlasti u bh. entitetu Republika Srpska 9. januara obilježavaju kao dan tog entiteta, u Brčko distriktu se 10. januara svake godine organizuje svečanost kojoj prisustvuje politički vrh iz RS, a tako je bilo i danas, javlja Anadolija.
10.01.2022. u 22:49
get url
text

Nakon polaganja cvijeća na spomenik srpskim braniocima Brčkog i svečane akademije u Domu kulture, zvaničnici iz RS-a su posjetili izložbu posvećenu kontroverznom nobelovcu Peteru Handkeu, u javnosti poznatom po negiranju genocida u Srebrenici.

Zapaljiva retorika mogla se čuti i danas.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, lider SNSD-a, Milorad Dodik ponovo je naglasio da BiH nema budućnost, rekavši kako su njihove akcije političke, da RS nema nijedan vojni plan, te pozvao da "počnemo čitati Ustav i da se prilagodimo Ustavu".

Dodik, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države prije nekoliko dana uvele dodatne sankcije, uputio je žestoke optužbe na račun američke politike prema BiH, upozorivši da bi to državu moglo odvesti u propast, a RS-u otvoriti put ka samostalnosti.

Brčko je u nizu gradova u BiH u kojima su proteklih dana, u atmosferi pojačanih međunacionalnih tenzija, zabilježeni sporadični incidenti.

Članovi lokalne navijačke grupe su sa stambene zgrade projektorom osvijetlili zgradu kompanije SCO Bimal s likom Svetog Stefana kojeg smatraju "zaštitnikom entiteta RS".

Uništen je i grafit posvećen žrtvama srebreničkog genocida na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata.

Policija za ovaj čin vandalizma sumnjiči lokalnu navijačku grupu, a građanima poručuje da je sigurnosna situacija u ovoj multietničkoj zajednici, koja je označena kao uspješan primjer suživota u BiH, pod kontrolom.

Brojne stranke probosanske orijentacije osudile su posljednja dešavanja u Brčko distriktu, koja su u određenoj mjeri uznemirila građane.

Vjerski autoriteti muslimana i katolika u ovoj sredini ne vide paniku među ljudima, odnosno znakove pojačane uznemirenosti.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) poručili su kako je vrijeme je da RS ima dan koji mogu slaviti svi njeni građani.

- Dalje obilježavanje i proslava 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji - poručili su iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.