open-navfaktor-logo
search
Oštetio i lokal
Brčak optužen zbog prijetnji i psovki na nacionalnoj osnovi
Osim za ugrožavanje sigurnosti više gostiju kafane, 50-godišnjak je optužen i za oštećenje tuđe stvari
21.08.2019. u 16:01
get url
text

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A. M. (50) iz Brčkog zbog sumnje da je 22. maja u ovom gradu prijetio ubistvom većem broju osoba druge nacionalnosti.

On je optužen da je ozbiljnim prijetnjama da će ih lišiti života ugrozio sigurnost gostiju i vlasnice jednog lokala u ulici Bijeljinska cesta, kojeg je usljed mržnje prema njima i oštetio, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

- Optuženom A. M. stavljeno je na teret da je tog dana, oko 20 sati, nakon psovki u ugostiteljskom objektu vlasništvo I.P., usljed predrasude prema srpskom narodu prijetio vlasnici i gostima ove nacionalne pripadnosti da će ih pobiti. Tužilaštvo ga tereti i da je, u namjeri da ošteti objekat, sjekirom i željeznom šipkom lupao stakla na ulaznim vratima, te da je mačetom udarao po objektu nastojeći ponovo ući u unutrašnjost, u čemu su ga oštećeni spriječili do dolaska policije. Kod oštećenih gostiju radnje optuženog izazvale su osjećaj straha i bojazan da će ih tjelesno povrijediti ili lišiti života, dok je vlasnici ugostiteljskog objekta pričinjena i šteta u iznosu oko 150 KM - navodi se u optužnici.

Kako su naveli iz Tužilaštva, intenzivnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje djela motiviranih nacionalnim predrasudama i mržnjom Tužilaštvo Distrkta okončalo je za dva mjeseca podizanjem optužnice za više krivičnih djela.

- S tim u vezi, Tužilaštvo je ubrzo nakon njihovog izvršenja, podiglo optužnicu za krivična djela ugrožavanja sigurnosti, počinjeno prema više lica i oštećenja tuđe stvari, iz mržnje - navode iz Tužilaštva.

Optužnica protiv A. M. dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH na daljnji krivični postupak, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.