open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen izvještaj
Brazilski Senat odobrio optužnicu protiv predsjednika, optužen za devet zločina
Istražni odbor brazilskog Senata (CPI) prihvatio je u utorak konačni izvještaj u kojem je predsjednik Jair Bolsonaro optužen za devet zločina, povezanih s odgovorom na pandemiju koronavirusa, uključujući zločine protiv čovječnosti.
27.10.2021. u 10:27
get url
text

Članovi CPI-a usvojili su izvještaj sa sedam glasova za i četiri protiv. Izvještaj će biti dostavljen državnom tužiocu Augustu Arasu, kojeg je imenovao predsjednik i sudiji Vrhovnog suda Alexandreu de Moraesu, tražeći pokretanje sudskog postupka protiv Bolsonara.

U izvještaju je optuženo 80 osoba, uključujući Bolsonarove sinove, ministre i bivšeg brazilskog ministra zdravstva.

Prema izvještaju, Bolsonaro je više puta ohrabrivao javnost da ne poštuje mjere socijalne distance, protivio se korištenju maski i izazivao gužve. U izvještaju je također tražena suspenzija njegovih naloga na društvenim mrežama na neodređeno vrijeme, zbog čega je Bolsonaro optužen za širenje lažnih informacija.

Tereti se i za kršenje preventivnih sanitarnih mjera, šarlatanizam, poticanje na zločin, falsifikovanje privatnih isprava, neregularno korištenje javnih sredstava, malverzacije i kršenje društvenih prava.

Prošle sedmice, Facebook i Instagram uklonili su Bolsonarove video zapise, a YouTube je privremeno suspendovao predsjednikov nalog zbog njegovih izjava o vakcini protiv COVID-19 tokom prenosa uživo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.