open-navfaktor-logo
search
Podrška povratnicima
Bratunac: Pušten u funkciju novoizgrađeni vodovod u MZ Zalužje
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratničku zajednicu u općini Bratunac.
20.12.2021. u 14:02
get url
text

S potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkićem, načelnikom općine Bratunac Srđanom Rankićem i predstavnicima povratnika razgovarao je o realiziranim projektima, kao i o projektima koji su neophodni u povratničkim mjestima.

U mjesnoj zajednici Zalužje pušten je u funkciju novoizgrađeni vodovod koji će snabdijevati nekoliko povratničkih naselja.

Izgradnju vodovoda sufinansirali su Federalno ministarstvo raseljenoh osoba i izbjeglica, povratnici i Općina Bratunac.

- Razgovarali smo o životnim potrebama svakog čovjeka u ovoj lokalnoj zajednici. Neke značajne infrastrukturne projekte smo završili, o budućim projektima smo razgovarali i drago mi je da je načelnik Rankić izrazio spremnost da sufinansira neke od projekata. Vodovod je veoma važan naš zajednički projekat i trudimo se da rješavamo životna pitanja povratnika, a uredno snabdijevanje vodom jeste životna potreba svakog čovjeka. Nastavit ćemo institucionalnu dobru saradnju, a to ujedno znači i nova ulaganja u općinu Bratunac i direktnu podršku povratnicima koji ovdje žive - ističe Ramić.

U općini Bratunac prisutan je značajan broj povratničke populacije.

- Podrška viših nivoa vlasti je neophodna svakoj lokalnoj zajednici. Ostvarili smo dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i ta saradnja se ogleda kroz konkretne aktivnosti. Drago mi je da ćemo nastaviti u pravcu dobre saradnje, što će svakako općini Bratunac olakšati realizaciju kapitalnih projekata u mjestima gdje živi povratnička populacija - kazao je Rankić.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić ističe važnost podrške povratnicima.

- Generalno, povratnici u ovaj entitet posljednjih nekoliko godina jedinu pomoć i podršku za život i opstanak dobijaju od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Takav je slučaj i sa Bošnjacima Bratunca. U ovoj godini kao i ranijih godina urađeno je više infrastrukturnih projekata, obnove stambenih jedinica, pomoći u mehanizacij i drugim vrstama pomoći. Nadam se ovakvoj i snažnijoj pomoći u narednom periodu svim povratnicima u ovom entitetu. Na svima nama je da lobiramo ulaganje privrednika i otvaranje novih radnih mjesta u zonama povratka - zaključuje Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.