open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
"Bratske veze": Većina Rusa ne zna gdje je RS, 95 posto njih ne želi putovati u taj entitet
Da im se ipak ponudi prilika da provedu odmor u RS-u, 59 posto ispitanika bi glatko odbilo tu mogućnost
02.10.2019. u 15:28
get url
text
Milorad Dodik i Vladimir Putin
Milorad Dodik i Vladimir Putin

Šef SNSD-a Milorad Dodik se voli pohvaliti kako je u Rusiji prepoznatljiv po svojoj politici te da entitet iz kojeg dolazi gaji bratske veze sa tom zemljom. Realnost, s druge strane, kaže da ogromna većina Rusa i ne zna gdje se entitet RS nalazi, što u najmanju ruku dovodi u pitanje teze o "bratskim odnosima" i Dodikovoj "prepoznatljivosti" u toj zemlji.

Ruski Centar za istraživanje javnog mnijenja proveo je 20. septembra ove godine istraživanje na uzorku od 1.600 ispitanika, a kojim su nastojali saznati koliko tamošnja javnost zna o bh. entitetu RS. Sudeći prema dobijenim rezultatima, ne znaju baš mnogo.

Naime, tek 11 posto ispitanih je znalo gdje se RS nalazi. Taj postotak ispitanika je odgovorio da se RS nalazi u BiH. Da se RS nalazi u Srbiji, "zaokružilo" je 24 posto ispitanika, a osam posto njih je izabralo "neki drugi teritorij".

Četiri posto ispitanika je tek pretpostavilo da se RS nalazi negdje na prostoru bivše Jugoslavije, dok je dva posto njih bilo nešto manje određeno, izabravši odgovor da se ovaj bh. entitet nalazi na Balkanskom poluotoku.

Čak 33 posto ispitanih je odgovorilo da uopće ne znaju gdje se RS nalazi, a 25 posto ispitanih je reklo da prvi put čuju za RS.

- Da li ste ikada razmišljali da provedete odmor u RS-u ili ne – glasilo je drugo postavljeno pitanje, a čak 95 posto ispitanika je ponudilo negativan odgovor.

 

Da im se ipak ponudi prilika da provedu odmor u RS-u, 59 posto ispitanika bi glatko odbilo tu mogućnost.

Na upit o razlozima zbog kojih ne bi željeli provesti odmor u RS-u, najučestaliji odgovor bio je izostanak bilo kakvih informacija o ovom bh. entitetu. Na taj način je odgovorilo 21 posto ispitanih, 15 posto ispitanika je odgovorilo da jednostavno ne žele posjetiti RS.

Zanimljivo je da je deset posto ispitanika kazalo da ne bi željeli posjetiti RS zbog "mogućih sukoba/nesigurnosti/nestabilne političke situacije".

Rezultate ovog istraživanja je prenio i ruski portal Politnavigator, nastojeći ih predstaviti kao osnov za rangiranje bh. entiteta RS na vrh liste potencijalnih turističkih destinacija za Ruse. Tu je mogućnost kao izglednu u razgovoru za Politnavigator istaknuo i Oleg Bondarenko, stručnjak za geopolitičke odnose, direktor ruskog Fonda progresivne politike i ruski ekspert za Balkan.

Bondarenko je, nabrajajući razloge zbog kojih bi Rusi trebali posjetiti RS, naveo i "mali izlaz na Jadranko more", a kao glavnu destinaciju je istaknuo Sarajevo, nazvavši naš glavni grad "balkanskim Jerusalemom".

- RS je rodno mjesto svjetski poznatog reditelja Emira Kusturice – dodao je Bondarenko.

Kusturica je, podsjećanja radi, rođen u Sarajevu. Iako je prema Ustavu RS-a upravo Sarajevo glavni grad tog bh. entiteta, on se ipak ne nalazi u RS-u već u FBiH. Kao što je poznato, RS nema ni izlaz na more.

Priloženi rezultati istraživanja sugeriraju da se "bratske veze" između Rusije i bh. entiteta RS više odnose na moguće personalne veze Milorada Dodika sa Kremljom i njegove lične interese koji se realiziraju na temelju tih veza, a ne na veze Rusije sa srpskim narodom u entitetu RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.