open-navfaktor-logo
search
Entitetska skupština
Bratić: U rukovodstvu NSRS-a želimo Bošnjaka koji će zastupati probosansku politiku
Izmjenama i dopunama Poslovnika o radu u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska sužen je rad opozicije, kaže za Faktor Senad Bratić (SDA) iz zastupničke grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu".
06.07.2020. u 08:07
get url
text

- Prije deset godina mi smo prilikom donošenja tadašnjeg poslovnika vodili računa o zahtjevima pozicije i opozicije. Ovaj put to nije bio slučaj. Većina u NSRS-u odlučila je da izmjenama i dopunama na najdirektniji način smanji mogućnost djelovanja opozicije, pa tako i zastupničke grupe "Zajedno za BiH". Opoziciji je skraćeno vrijeme za diskusije i replike, nema replike na repliku, ne smiju se spominjati osobe koje nisu prisutne u skupštinskoj sali... Za nepoštovanje dnevnog reda i kršenje Poslovnika predviđene su novčane kazne za zastupnike, oduzimanje riječi i udaljavanje iz skupštinske sale od strane skupštinskog rukovodstva – ističe Bratić.

On se posebno osvrnuo na činjenicu da Bošnjaci prvi put nemaju Klub zastupnika u NSRS-u.

- Nažalost, to itekako utječe na naš rad i predstavljanje bošnjačkog naroda. Tražio sam da NSRS ima više potpredsjednika, ali je naš amandman odbijen. Naša namjera je bila da u rukovodstvu NSRS-a bude eksponent probosanske i probošnjačke politike, a ne predstavnici stranaka – ističe Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.