open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS
Bratić: RS nema kapacitet ni na ustavan način da vrati nadležnosti, uslijedit će sankcije
U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj zastupnici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kisika javnim zdravstvenim ustanovama i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.
20.10.2021. u 13:51
get url
text

Zastupnik Senad Bratić podsjetio je da je još 2009. godine potpisan sporazum o osnivanju Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

- Neupitno je da je ovo još jedna aktivnost NSRS-a neustavna i da može rezultirati međunarodnim sankcijama - kazao je Bratić, dodajući da RS nema kapacitet da vrati nadležnosti čak ni na ustavan način. 

- Kada dođemo u pravnu proceduru, ovo će biti oboreno na Ustavnom sudu BiH, a onda ćemo slati neke politikanske priče kako Ustavni sud BiH radi pristrasno. Želim da upozorim da se NSRS vrati onim stvarima za koje su nas građani birali i koje su u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je.

Apelovao je na rukovodstvo NSRS-a da ubuduće zastupnicima šalju prijedloge zakona koji su zakoniti i koji su u skladu sa Ustavom BiH. 

- Ovo će samo biti predmet zasjedanja na Vijeću naroda RS-a, pa će ići na Ustavni sud, a bojim se da će prije toga uslijediti sankcije međunarodne zajednice - smatra Bratić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.