Kazao je ovo Senad Bratić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a, osvrćući se na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koju je danas izrekao za govornicom NSRS-a da hrišćani i muslimani ne mogu živjeti na istom prostoru.

Posebna sjednica NSRS-a na dnevnom redu je imala potvrđivanje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je odluka o davanju agremana njemačkom ambasadoru, usvojena na sjednici Predsjedništva BiH bez konsenzusa, štetna po vitalne interese entiteta RS.

Dodikov veto nije prošao, a Bratić je u obraćanju zastupnicima uoči glasanja istakao da je samom tom tačkom dnevnog reda zapravo povrijeđen vitalni interes entiteta RS, države i svakog građanina.

- Znamo kakva je poslovna saradnja, koliko naše firme rade na osnovu detašmana tamo, koliko je to hiljada ljudi koji ostvaruju egzistenciju zahvaljujući toj saradnji. Zamislite sad da Njemačka koristi reciprocitet do kakvog bi kolapsa došlo.

Ovo je loša poruka. Ja razumijem politiku, ali ove izjave koje sam čuo, koje udaraju na suživot, loša je poruka. Vrijednije je sačuvati suživot, dobre odnose, nego ostvariti jednokratne političke poene – dodao je Bratić.

Komentirao je i najave da će se NSRS obratiti Bundestagu zbog ponašanja zastupnika Bundestaga.

- NSRS pokušava da se miješa u nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Imali smo zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, odluku o osnivanju paradržavne institucije, zaključke iz oblasti odbrane, VSTV-a. Ovo sada idemo korak dalje, sad bi mi da disciplinujemo i Bundestag. Nemam riječi. Otišlo se predaleko u izjavama i populizmu koji nikome ne treba – istakao je Bratić.