open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba NSRS-a
Bratić: Ako je ovo problem za vitalni interes RS-a, onda smo baš u problemu
Današnju posebnu sjednicu Narodne skupštne Republike Srpske zastupnik Senad Bratić, iz zastupničkog kluba "Zajedno za BiH", smatra čistom zlupotrebom NSRS-a i pitanja vitalnog nacionalnog interesa RS-a.
07.09.2020. u 10:43
get url
text

- Vitalni nacionalni interes svih konstitutivnih naroda i građana oba entiteta u BiH je upravo usvajanje odluka osporenih na ovoj i prošloj sjednici Predsjedništva BiH, a odnose se na povećanje kvaliteta obrazovanja i pismenosti, osiguranjavanje partnerstva u borbi protiv terorizma i unapređenje kvaliteta izbornog procesa - rekao je Bratić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, iz Memoranduma je potpuno jasno da se radi isključivo o tehničkoj pomoći ove međunarodne organizacije i to onda kada to traži Centralna izborna komisija Bosne i Herecegovine (CiKBiH) i samo u skladu sa zahtjevima BiH za pružanje podrške u povećanju kapaciteta CIK-a da odgovori na izazove cyber sigurnosti, upravljanja biračkim spiskovima, nadziranja finansiranja stranaka, smanjenje broja zloupotreba državnih resursa...

On je istakao da ova međunarodna fondacija godinama radi na izborima u Srbiji i sarađuje s Agencijom za borbu protiv korupcije ove države.

- Mislim da gubimo isuviše dragocjenog vremena na stvarim koje nam se populistički serviraju u cilju ostvarivanja partijskih interesa, a nedovoljno na stvaranju sistemskog okvira za rješavanje temeljnih pitanja i problema koje imamo u društvu. Ako je ovo problema za vitalni interes RS-a, onda smo baš u problemu - kazao je Bratić.

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica NSRS-a na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je zatražio da Narodna skupština potvrdi da je odluka donesena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. augusta 2020, veoma štetna po vitalne interese ovog entiteta. Radi se o odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.