open-navfaktor-logo
search
Zbog nestanka novinara
Branson stopirao poslove sa Saudijskom Arabijom
Milijarder Richard Branson, osnivač i predsjednik Venture Galactic, kompanije za svemirski turizam, rekao je da će privremeno suspendirati poslovnu saradnju sa Saudijskom Arabijom
16.10.2018. u 12:07
get url
text
Richard Bronson

Takvu odluku, koja će njegovu kompaniju koštati obećanih milijardu dolara investicije, donio je zbog nestanka novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, kojem se gubi svaki trag otkad je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, piše The Verge.

Prošle godine kompanija Venture Galactic objavila je kako će primiti milijardu dolara investicije od saudijskog Javnog investicijskog fonda. Novac je trebao biti namijenjen daljnjem razvoju i testiranjima letova, koji bi vodili turiste u svemir i omogućili im doživljaj bestežinskog stanja te razvoju Virgin Orbit raketa. Zauzvrat, Virgin je trebao pomoći Saudijskoj Arabiji u stvaranju "svemirske zabavne industrije".

Napetost između Bransona i njegovih partnera nastala je nakon nestanka saudijskog novinara, za kojeg se pretpostavlja da je ubijen unutar konzulata. Uprkos tome što turske vlasti tvrde da imaju audio i videosnimke ubistva, saudijska vlada i dalje odlučno negira svaku odgovornost i tvrdi da je novinar toga dana izašao iz konzulata nepovrijeđen.

- Ako se na nestanak novinara Jamala Khashoggija pokaže istinitim, to bi trebalo negativno utjecati na bilo koji oblik poslovne saradnje nas zapadnjaka sa saudijskom vlašću - napisao je na svojem blogu.

Richard Branson je izjavio da je njegova kompanija zatražila od saudijske vlasti više informacija o tome što se dogodilo i da su, dok se stvari ne riješe, stopirane saudijske investicije u Virgin Galacticu i Virgin Orbitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.