open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Branko Petrić novi predsjednik Centralne izborne komisije BiH
Petrić je dobio pet glasova, a Božičković dva glasa 
27.09.2018. u 09:53
get url
text

Članovi Centralne izborne komisije BiH jutros su na hitnoj sjednici za novog predsjednika CIK-a izabrali Branka Petrića koji će tu dužnost, kako je najavljeno, preuzeti u ponedjeljak.

Petrić je dobio pet glasova, a Novak Božičković dva glasa članova Komisije.

Novi predsjednik CIK-a izabran je u drugom krugu glasanja prostom većinom, i to nakon što je u prvom krugu Petrić dobio četiri glasa, a Božičković tri.

Nezadovoljan Petrićevim izborom, član CIK-a Nenad Božičković najavio je žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH jer je Petrić, kako je kazao, u ovom mandatu već bio predsjednik. Dodao je kako će prihvatiti odluku Suda, kakva god da bude.

Nakon izbora, Petrić se obratio članovima CIK-a i zahvalio im na izboru te najavio prioritete u svom radu u narednom periodu.

- To se prije svega odnosi na provođenje predstojećih Općih izbora, kao i na provođenje njihovih rezultata. Nakon toga, uslijedit će podnošenje izvještaja u kojem ću navesti i sva ova "pakovanja" o navodnim neregularnostima koja su nam stavljena na teret. Ovdje kao da smo mi bili predmet kampanje, a ne oni koji organizuju izbore - kazao je Petrić.

Na mjestu predsjednika CIK-a, kako je naveo, radit će i na pripremama za naredne lokalne izbore, na izmjenama Izbornog zakona kojima će se ojačati rad i uloga CIK-a te na pripremama za uvođenje elektronskog glasanja i brojanja glasova. 

Tokom jutrošnje sjednice član CIK-a Suad Arnautović problematizirao je način izbora predsjednika Centralne izborne komisije. Naime, prema zakonu, na red bi sada trebao doći predstavnik hrvatskog naroda, ali ranije je već bio biran predstavnik hrvatskog naroda na mjesto prvog čovjeka CIK-a jer je redoslijed preskočen 2014. godine.

Problem u vezi sa rotacijom na mjestu predsjednika CIK-a vuče se od 2004. godine i usvojen je zaključak da se nakon Općih izbora pristupi rješavanju ovog problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.