open-navfaktor-logo
search
Popularni glumac i režiser
Branko Đurić Đuro iz Slovenije: Pazite na sebe zbog drugih i neka nas ovo sve napravi boljima
Popularni glumac, muzičar i režiser Branko Đurić Đuro kao i većina umjetnika širom planete svoje radne obaveze je stavio na čekanje.
27.03.2020. u 07:11
get url
text

Sigurno da publici nedostaje omiljeno lice i lik, skečevi i šale koje vole da gledaju na televiziji i u pozorištu, no Đuro je aktuelnu situaciju shvatio krajnje ozbiljno, tako da će se fanovi morati još strpiti do ponovnog druženja. Posljednjih sedmica vrijeme provodi u krugu porodice u Sloveniji.

Glumac koji nikog ne ostavlja ravnodušnim za čitaoce Faktora otkrio je kako provodi dane u izolaciji, šta trenutno čita, da li je podijelio kućanske poslove sa suprugom..., ali je poslao i važnu poruku svim ljudima svijeta.

Trenutno ste u Sloveniji. Kako provodite vrijeme od kako su uvedene restriktivne mjere zbog suzbijanja i sprečavanja širenja koronavirusa?

- Kao i svi - u izolaciji. Imam sreću da živimo u kući i imamo vrt, pa je malo lakše podnijeti sve to. U blizini je i šuma u koju odemo nekoliko puta sedmično, kasno popodne da se malo zadišemo. Rekreacija je važna, ali samo tako da nisi u kontaktu s drugima.

Kako izgleda jedan Vaš dan u izolaciji?

- Pa znate i sami. Sve je kao neki prinudni odmor. Trudimo se da se rekreiramo što više, zato svaki dan započnemo sa vježbanjem. Meditiram već dugo godina, ali zbog prirode posla sam se uvijek žalio kako nemam vremena za meditaciju. Sad ga imam više nego dovoljno.

Koristite li redovno zaštitnu masku i rukavice pri izlasku iz kuće?

- Obavezno, naravno.

Šta je Đuro pripremio u svojoj ostavi. Čega ste najviše kupili?

- Ni u čemu nismo pretjerivali jer u prodavnicama ima apsolutno sve. Čak i u gradovima našeg regiona u kojima su se police brže praznile, uvijek su ostajale pune one sa hranom koju ja koristim - veganska i glutenfree prehrana.

Čitate li više knjige ili gledate filmove?

- Više čitam nego što gledam televiziju. Trenutno čitam biografiju "Leonardo da Vinci" od Waltera Isaacsona. Toplo je preporučujem svima, najiscrpnija i najdetaljnija je do sada. Možda je vrijeme i da pročitate, ako još niste, "Mojih Pedeset" od Branka Đurića.

Imate li neku porodičnu aktivnost kojom se zabavljate u danima izolacije?

- Sve su aktivnosti porodične. Priprema hrane "od njive do trpeze" je, recimo, nešto što nas sve zabavlja i veseli. Sami proizvodimo mlijeko od riže, soje, badema... Nus produkt je i vrlo ukusna biljna skuta.

Da li pomažete supruzi i obavljate neki od kućanskih poslova?

- Mi ne dijelimo kućne poslove na muške i ženske, svi radimo sve.

Tokom trajanja pandemije neke od Vaših kolega i pozorišta su se odlučili na online prikazivanje predstava. Da li ćemo možda uskoro vidjeti Đurologiju u tom obliku?

- Nećete. Na neki način je ovo vrijeme dobro da malo "odmorimo" publiku. Kome je sada do toga da gleda Đurologiju, i to online onako na telefonu. Ljudi treba da se posvete jedni drugima, da budu zabavni svojim bližnjima, porodici..., da sami sebi prave lijepe ugođaje, predstave, koncerte, zabave..., a mi profiji da se malo povučemo, i isto tako posvetimo svojim najbližim.

Šta želite poručiti ljudima u ovim izmijenjenim uvjetima života i rada?

- Pazite na sebe zbog drugih. Niste hrabri ako ne poštujete zahtijevana pravila, nego ste neobzirni. Mislite na slabije i pazite na njih, i to nastavite da radite i kad prođe ova frka. Neka nas ovo sve napravi boljima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.