open-navfaktor-logo
search
Glumac i muzičar
Branko Đurić Đuro: "Bombaj štampa" se nikada nije prilagođavala ukusima publike
Nedavno se u prodaji pojavila i knjiga Branka Đurića Đure, pod nazivom "Mojih pedeset"
Maja Radević
07.11.2018. u 19:30
get url
text
Branko Đurić Đuro: Sviramo isto onako svježe kao i 1983. godine kada smo započeli u garaži

Branko Đurić Đuro i Goran Bregović prošle sedmice oduševili su region duetom, u folk hip-hop stilu, nazvanim - Bosanski hip-hop.

Oni su ovu pjesmu izveli u studiju RTS-a na Košutnjaku tokom snimanja novog izdanja emisije "Da, možda ne". Snimak je nakon emitiranja emisije i postavljanja na Youtube, postao izuzetno popularan na društvenim mrežama.

- Sve je bilo spontano. To je slična pjesma kao što je "Ciganski hip-hop" koju smo mi izveli na koncertu u Zetri prije nekoliko godina. Tada smo to pjevali nas dvojica sa Sašom Lošićem Lošom. Brega je bio gost na RTS-u i zvao nas je da to ponovimo. Loša nije mogao, a onda mi je Brega rekao da to uradimo nas dvojica. Pripremili smo drugi tekst 15 minuta prije emisije. Vidi se i na snimku da se jedva uspjevamo sjetiti teksta – kaže popularni Đuro za Coolstyle.

Uspješni glumac, muzičar i režiser rado se prisjetio i svoje prve saradnje sa Bregom.

- To je bilo negdje pred Olimpijske igre u Sarajevu. Tada su Bregović i Ademir Kenović osmislili reklamu i pjesmu "Hajmo, curice, hajmo dječaci" i izrazili želju da to ja pjevam. Naravno, rado sam prihvatio i još uvijek se rado sjećam ove reklame za Jahorinu i 14. Zimske olimpijske igre – nastavlja Đurić.

Na radost brojnih fanova "Bombaj štampe", oni uskoro ulaze u studio, i do kraja godine objavit će dugoočekivani album.

- Konačno će ljubitelji naših pjesama doći na svoje. Ekskluzivno za Coolstyle otkrit ću da ćemo novi album od 26. novembra snimati u Mostaru. Dan poslije početka snimanja održat ćemo i press-konferenciju. Mi smo bend koji se nikada nije prilagođavao ukusima publike. Sviramo isto onako svježe kao i 1983. godine kada smo započeli u garaži. Pjesama ima dosta, Nedo i ja pravimo izbor, a zvuk će se bazirati na Nedinim karakterističnim gitarama. Na prošlom albumu Nedo je dobio svoju pjesmu. Ovaj put nemamo nekih imena, sve su uglavnom, ljubavne pjesme - kaže lider "Bombaj štampe".

Nedavno se u prodaji pojavila i knjiga Branka Đurića Đure, pod nazivom "Mojih pedeset".

- Knjigu je izdala "Laguna", a kritike i reakcije su odlične. Do kraja godine nadam se da ću je promovirati u Sarajevu – kaže Đuro i dodaje da je trenutno okupiran pozorištem "Luda kuća" koje je otvorio u Zagrebu sa kolegom Reneom Bitorajcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.